fredag

TROLLESKOVENS SMÅ BROMBÆRKAGER

Inden længe er der brombær og uanset hvordan de skal nydes, skal frugterne være store,sorte, solmodne og bløde.
De små sure faste brombær er ikke ulejligheden værd at ofre tid på, når de fantastiske sorte guldklumper skal på krukke og glas til kolde vinterdage.


Her to gamle opskrifter fra 50erne på Trolleskovens små brombærkager og på Syltede brombær fra skovfogedgården. Begge ualmindelig lækre.


TROLLESKOVENS SMÅ BROMBÆRKAGER

skaller

dej

250 g mel
200 g mgr.
75 g florsukker

fyld

fine, modne brombær
2 dl frugtsaft
3 blade husblas

Selve skallerne kan ligge parat i kagekassen i mange dage og bare vente på at blive fyldt med frugten.
Til dejen hakkes mgr. ud i melet, sukkeret blandes i og dejen æltes sammen. Dejen lægges koldt, rulles ud og smurte muffinsforme beklædes med dejen. Bages ved 250 grader i 7-8 minutter. Ovnen skal være varm nok, da dejen ellers risikerer at rutsche ned og så bliver skallerne flade. Alle de bagte skaller vendes ud på en rist til afsvaling.
Når kagerne skal bruges , lægges de tilbage i formene og fyldes med de fine brombær. Til 20 skaller beregnes ca. 400 g. Overøs brombærrene med frugtsaft, der er lnet med den udblødte husblas. Kagerne stilles koldt og når geléen er stivnet, er det nemt at tage skallerne op af formen med en spids kniv.
Servér trolleskovens små brombærkager med is eller iskold flødeskum til.

SYLTEDE BROMBÆR FRA SKOVFOGEDGÅRDEN

1 1/2 kg store, bløde og solmodne brombær
10 hele nelliker
2 store stykker hel kanel
900 g sukker
1 dl vand
3/4 strøget tsk. syltepulver

Undgå så vidt muligt, at skylle brombærrene, som i en gryde blandes med nelliker, kanel, sukker og tilsidst hældes vandet over. Frugten trækker nogle timer , varmes derefter forsigtigt op, men må ikke koge for så bliver frugten hård. Syltetøjet varmes op til det begynder at perle i kanten. Sluk for varmen, læg låg over og lad frugten stå og trække til næste dag. Varmes igen op til kogepunktet, der slukkes og syltepulveret røres i. fordel brombærrene på glas. Omtalte håndtering skulle give ganske dejlige, bløde bær.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.