torsdag

Brunkål og bom

Brunkål og bom, brunkål kogt på en stor bolle af en god fars, er rigtig god og mættende vintermad. Brunkål og bom adskiller sig i det væsentlige fra almindelig gammeldags brunkål med flæsk ved, at kålen her ikke er sukkerbrunet, men blot brunet i fedtstof.

Hvidkål byder sig til i butikkerne hen over vinteren og det er bare med at lave nogle af de gode gamle retter, hvor hvidkål indgår i opskriften. Vi spiser for lidt kål i forhold til gamle dage. Det kan vi rette op på i løbet af vinteren. Om sommeren er der så meget andet frisk grønt at tage fat på.

Opskriften er fra 1956

 
BRUNKÅL OG BOM

1 hvidkålshoved
smør eller mgr. til bruning
salt
1 portion god, hjemmerørt fars, som til frikadeller
et par dl vand

Fjern de yderste blade fra hvidkålen. Skær den i fire og snit kålen fint. Stokken skal ikke med. I en stor gryde brunes smør eller mgr. af, kålen brunes heri og når den er brun, laves en fordybning, hvor farsen, der er formet som en stor bolle, lægges midt i kålen. Kålen bredes over farsbollen. Et par dl vand skænkes på og det småsteger under låg et par timer.

Brunkål og bom serveres uden anden væde end den, der er ved kålen. Væden bliver som en kraftig sky. Kartofler kan om ønskes gives til.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.