onsdag

Dessertkager Gylden Sol

Dessertkager som gylden sol er i bund og grund gammeldags linser, fyldt med henkogte abrikoser eller ferskner og overtrukket med en velsmagende frugtgelé. Kagerne er velegnet såvel til en glad kop kaffe i venligt selskab eller som dessert ovenpå et godt måltid mad.

Gylden sol hentyder til frugten, lagt i kagen og det bedste ved denne linsekage er, at kagerne kan bages nogen tid før, de skal anvendes og lægges i en kagekasse til de skal bruges. Det er rart at have noget i huset, når der kommer nogen.

Den samme dej kan anvendes til Dortes kæmpekys, der består af to kæmpemedaljer, fyldt med en fromageagtig creme og pyntet med lys eller mørk glasur.

Opskrifterne er  Kirsten Hüttemeiers og fra midt i 50erne.

 
GYLDEN SOL

linsedej til skaller :

200 g mel
150 g mgr.
50 g florsukker
1 æggeblomme

fyld :

Henkogte abrikoser eller ferskner
2 dl saft
2 blade husblas
lidt flødeskum
lidt rød gelé til pynt

Til dejen hakkes mgr. i melet, sukker og æggeblomme tilsættes og det hele æltes hurtigt sammen til en dej, der sættes koldt.
Smurte linseforme fores med dejen og kagerne bages i ovnen ved rask varme, 225-250 grader i ca. 8 minutter.
Linserne vendes ud af formene og opbevares i en kagekasse, til de skal bruges.

Kom lidt flødeskum i hver form og heri lægges en henkogt frugt med den buede side opad. Saften lunes, tilsættes den udblødte husblas og når saften er halvstiv, "trækkes" geléen over hver frugt, gerne med en pensel.
Kagerne stilles koldt og kan evt. yderligere pyntes med lidt rød gelé, der lægges i kanten af abrikoserne.

DORTES KÆMPEKYS

Dej som ovenover, deles i to lige store dele, rulles ret tykt ud til en medalje, der skæres af efter en tallerken. De to store kager bager ved 225 grader i 12-14 minutter. Lægges sammen med en almindelig creme, hvori der er rørt lidt flødeskum, så cremen bliver fromageagtig.
Kagen pyntes med en lys eller mørk glasur eller bare med florsukker. Kokosmel eller smuttede mandler eller gelé kan være pynten.

Skænk en glad kop kaffe, når gode venner er på besøg og servér de dejlige kager til eller servér kagerne efter et godt måltid mad som dessert.

Spise og Rejse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.