tirsdag

Kongelig fyldt hvidkålshoved

Vinter, kulde og solid mad hænger sammen. Nylig faldt jeg over denne ca. 350 år gamle hvidkålsret, der egentlig lyder fornuftig. For så vidt, hvad ingredienserne angår, er det lutter kendte sager, der i forvejen indgår i det danske køkken.
Eneste hage er, at der ikke er faste mål, hvorfor man må skønne sig lidt frem. Vigtigt er det ikke, om der er lidt mere af det ene eller andet.

Kongelig fyldt hvidkålshoved serveres, overdrysset med rigeligt smør eller mgr., brunet med nogle spsk. rasp eller tomat-, karrysovs eller flødepeberrod til. Kongen valgte brunet smør med rasp.

Kongelig fyldt hvidkålshoved er en oldgammel ret, opfyndet af Friedrich II den stores livkok. Friedrich den II, der var regende konge over Preussen 1740 1786, var en stor madelsker og begejstret første gang, han smagte kongelig fyldt hvidkål. Dagligt havde han seriøse drøftelser med sin livkok om dagens menu og for retten her, indkasserede livkokken megen ros.

 
KONGELIG FYLDT HVIDKÅLSHOVED

1 fast hvidkålshoved

fyld

den udskårne fint hakket hvidkål
hakket, kogt, røget skinke
hakket pølse (jagtpølse eller anden pølse)
røget, stribet flæsk
lidt rasp
lidt mel
1-2 æg
nogle spsk. mælk eller fløde
1-2 store, hakkede løg
knust hvidløg
salt
peber
lidt kommen
lidt merian
hakket persille

De yderste blade pilles af hvidkålshovedet og et låg skæres omkring stokken. Hovedet udhules. Flæsket skæres i små tern og ristes til de er gennemsigtige. Så kommes løget og ristes til det er gult. Det udskårne kål blandes med løg og flæsk og alt ristes gyldent. Afkøles og iblandes resten af ingredienserne og røres godt igennem. Der smages til. Fyldet skal være saftigt og ikke for fast.

Nu fylder man i hovedet, men der skal være plads til at fyldet kan hæve sig. Låget lægges på og dækkes med de afpillede blade. Hovedet ombindes og lægges i en gryde i rigeligt kogende, saltet vand. Koges til kålen er mør, ca. 1 time.

Hvidkålshovedet tages op og lægges på et fad.

Kongelig fyldt hvidkålshoved serveres skåret i skiver som appelsinskiver, overdrysset med brunet smør eller margarine og rasp.

VELBEKOMME

Spise og Rejse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.