tirsdag

GRØNKÅLSRAND

Ved vintertide kan vi godt tage nogle mere solide hverdagsretter end om sommeren og hertil er kålen velegnet. Kål af alle slags giver et godt måltid til familien og i denne stund falder tanken på den gode vintergrøntsag, grønkålen.

De fleste af os kender jo grønlangkål, men det er for omstændeligt at stå med efter arbejdstid, hvor godt det end smager. I stedet har jeg kigget efter andre grønkålsopskrifter i de gamle annaler og fandt frem til denne grønkålsrand, der godt kan være færdig rimelig hurtig, hvis vi springer den del over med at koge grønkålen fra bunden. I stedet købes blot en pakke frossen, hakket grønkål, der egentlig er glimrende.

Det er faktisk en både smuk og god hverdagsret, serveret med brunede gulerødder, smeltet smør og ristet brød eller grønkålsrand, serveret med karbonadepølser (cocktailpølser).
En særlig lækkerbisken er det med kogte eller stuvede asparges til. De anbringes inden i midten af randen.
Vær ikke bange for at vende en rand. Det er enkelt, følg blot de gamle billeder her.

Opskriften er fra 1952
 
 
 
GRØNKÅLSRAND

1 kg grønkål eller 1 pk. frossen kogt, hakket grønkål
25 g smør eller mgr.
4 spsk. fløde
4 æg
1 tsk. salt
2 tsk. melis

Grønkålen koges i ca. 5 minutter i vand, der knapt dækker den og hældes herefter i en sigte, hvor den drypper af. Vandet skal ikke bruges. Grønkålen hakkes på et bræt eller gennem maskine og og varmes i smørret. Æg, fløde og krydderier piskes sammen og hældes i gryden med grønkålen, så snart kålen er gennemvarm og der er slukket for den.
Dejen røres forsigtigt sammen og hældes i velsmurt randforn, hvorefter den koges i vandbad ca. 1/2 time.

Randen skæres forsigtigt fra med en lille kniv og den vendes over på et fad.

Grønkålsrand serveres med brunede gulerødder, smeltet smør og ristet franskbrød til eller med karbonadepølser (cocktailpølser). Eller kogte /stuvede asparges til.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.