torsdag

Citronfromage med æg alene

Gammeldags citronfromage med æg alene er en af to måder, at lave citronfromage på. Citronfromage er en del af vor danske madkultur og fromagen kan i hvert fald føres tilbage til 1838, måske endnu længere.

Citronfromage, der er en ubetinget mormordessert, var en populær gæst som dessert på danskernes middagsbord tilbage, hvor dessert var en fast bestanddel af søndagsmiddagen. - Og indiskutabel er det da også, at en veltillavet gammeldags citronfromage smager fantastisk.

I de seneste 3-4 årtier har citronfromagen ligesom været trængt tilbage for at være blevet erstattet af mere " moderne mad ". Uvæsentlig er det heller ikke, at danskerne i snart mange år, har været vænnet fra at spise dessert, i hvert fald til hverdag.

Nu er det tilsyneladende blevet in igen med citronfromage, der serveres på flere og flere restauranter og i visse tilfælde i moderne udgaver som f.eks tilsat lakrids.

Opskriften her er fra 1953. Fromagen er tilberedt udelukkende med æg, da jeg tidligere har leveret en opskrift på citronfromage, tilberedt med æg og fløde.
 

CITRONFROMAGE MED ÆG ALENE

4 Æg (blommer + stiftpiskede hvider)
100 g sukker
saft af 1 citron
revet skal af 1 citron
4 blade husblas

1 1/2 dl piskefløde, pisket til skum, som pynt

Æggeblommerne piskes skummende med sukkeret. Den revne citronskal og saften kommes i. Den udblødte, smeltede husblas kommes i æggesnapsen i en tynd stråle under jævn piskning. Når æggesnapsen begynder at stivne, kommes de stiftpiskede hvider i og fromagen hældes op i en skål.
Dæk citronfromagen med flødeskum eller sæt toppe af flødeskum på med en sprøjtepose.

Der kan uden besvær tilsættes flødeskum af 1 dl piskefløde sammen med de stiftpiskede hvider, uden at der skal ændres på opskriften, hvis ikke man foretrækker citronfromage med æg alene.

Byd så citronfromagen om og nyd desserten.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.