onsdag

Skinkesoufflé og skinkepie på rester

Her godt forbi jul og nytår, kan vi alle have glæde af behagelige hverdagsretter, der både er nemme at gå til, men også indeholder nogle af alle de rester, mange af os er så gode til at få hobet op i køleskabet. Nu må vi se at få lært, at bruge, hvad vi har og det behøver slet ikke at være kedeligt.

Tiden sætter focus på rester og madspild og går vi tilbage til sidst i 50erne, var tidens husmødre meget dygtige og meget bevidste om at få noget fornuftigt ud af deres madrester. Selv den mindste trætte og kedelige rest, forstod husmoderen at trylle om til en ny spændende ret. Det må vi også kunne lære, når vi laver mad og anvender rester.

Det er ofte en fordel at vide hvor mange, der spiser med og så kun lave til det antal portioner. Der er en tendens til at lave mad i den mængde man plejer og det kan resultere i for mange rester, der skal genbruges.

Her er et par resteretter med en rest skinke og lidt kogte grøntsager fra 1958

SKINKESOUFFLÉ PÅ RESTER

SKINKEPIE PÅ RESTERSKINKESOUFFLÉ PÅ RESTER

250 g røget skinke
125 g kogt kalve- eller hønsekød
1 kop bouillon
6 blade husblas
1/2 liter piskefløde

Skinke og fersk kød males 4-5 gange gennem kødmaskinen. Husblassen udblødes i koldt vand, vrides hårdt op og smeltes over ilden i suppen. Det afkøles og blandes med kødmosen, der smages til med krydderier. Helt koldt blandes det med fløden, der er pisket, men ikke helt stiv. Massen fyldes i en skyllet form, stilles koldt og vendes ud på et fad.

Skinkesoufflé på rester spises med en salat i marinade, der klæder retten.

SKINKEPIE PÅ RESTER

100 g mel
75 g mgr.
4 dl suppe og mælk
1/2 kg kogte grøntsager
lidt hakket skinke
4 æg
salt
peber
rasp
mgr. eller smør

Opbag en dej som til grøntsagsbudding af smør og mel, der bages op med væske, tages af ilden, irøres salt og peber, røres godt med æggeblommer og tilsidst vendes den stiftpiskede æggehvide i.
Et lag dej lægges i et ildfast fad eller bageform, herover lægges et lag blandede kogte grøntsager og hakket skinke og således fortsættes lagvis. Der sluttes af med et lag dej. Rasp og smørklatter lægges over og pien bages i ovnen i vandbad i 1 time til 5 kvarter ved 170 grader.

Skinkepie på rester serveres med smeltet smør, eller en lys sauce af grøntsagsvand, karrysauce eller tomatsauce.

VELBEKOMME

Spise og Rejse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.