tirsdag

BARNDOMMENS ÆBLEGRØD

Æblegrød som i barndommen med mælk eller tynd fløde og sukker på kan spises på alle tider af døgnet og den er bedst, når den er kold.

De danske haver bugner af frugt i øjeblikket, heriblandt æbler og da vejret lige så stille er ved at vise en anden side af sig selv med regn og rusk, betyder det, at rigtig mange æbler når at styrte ned, før de bliver plukket.

Det skal vi nu ikke være så kede af. Nedfaldsæbler, skrællet og kogt til en rigtig mormor æblegrød, er noget af det mest efterårsdejlige. De fleste op i årene har en erindring om barndommens æblegrød hos mor eller hos mormor. - Det er selvfølgelig smagen, men også noget med duften af vanille . . .

Æblegrød kan laves på to måder. Enten koges æbler og vand sammen og sødes, når æblerne er kogt ud, eller frugt og vand koges sammen og sødes med sukker og jævnes let. Det er et temperamentsforslag. Æblegrød uden jævning smager af mest.

Hvis grøden skal jævnes, anvendes 500 g æbler og ca. 1/4 liter vand.

Her koges æbler, vaniliestang og lidt vand sammen til æblerne er kogt ud til mos og grøden sødes.


BARNDOMMENS ÆBLEGRØD

700 g skrællede æbler
2 dl vand
1 vaniliestang eller vaniliesukker
ca. 125 g sukker

Vask æblerne godt, skræl dem og fjern kernehuset. Lad æbler, vand, kornene af en vaniliestang og vaniliestangen koge til mos i en gryde med låg over ved svag varme. Fjern vaniliestangen, sød grøden efter behag og hæld den op i en pæn glasskål.

Servér barndommens æblegrød kold med mælk eller tynd fløde og sukker på.

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.