mandag

KETCHUP

Tomatketchup er i vore dage en helt almindelig vare på supermarkedets hylder. Ketchup af varierende kvalitet, fra de velkendte brands til de såkaldte private labels, som for en stor dels vedkommende er lavet på kendte salatfabrikker.

Tomatketchup er bestemt ikke bare tomatketchup, bestående af tomater. Nogle typer har sågar aldrig set en tomat. Det er som regel, når det skal være billigst.

Det lader sig udmærket gøre, at fremstille sin egen tomatketchup af solmodne tomater. Det har husmødrene gjort i mange årtier og det betaler sig at investere tid i et godt produkt.

Jeg så en kæmpepose tomater på torvet forleden dag til 20 kr. pr. pose. Det skulle ikke være prisen på tomater i øjeblikket, der afgør sagen.

Denne gamle opskrift på hjemmelavet tomatketchup, kan dateres tilbage til 1936. Den navnkundige Carla Meyer står for opskriften.

M.h.t. holdbarhed, anvender vi metoden, hvor tomatketchuppen, efter at være fyldt på glas, sættes i ovnen ved ca. 130 grader med låget løst på. Når det bobler godt i glassene, tages de ud af ovnen og lågene skrues straks godt fast. Anvend våde viskestykker, at holde ved med. Det er meget varmt.
 

KETCHUP

2 kg solmodne tomater
2 store, strøgne spiseskefulde salt
1 1/2 strøgen spiseskefulde sukker
1 1/2 strøgen spiseskefulde tør sennep
1 strøgen spiseskefuld paprika
1/2 spiseskefuld stødt allehånde
1 teskefuld hakket spansk peber
3 dl eddike

Tomaterne skæres i 4 dele og drives gennem en frugtpresse, der holder kerner og skind tilbage eller males gennem kødmaskinen og passeres gennem en sigte.
Den tynde mos blandes med salt og sukker, koges ind i 1 time og fyldes på mindre glas eller flasker.

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.