mandag

INDBAGTE ÆBLER MED KARTOFFEL-SMØRDEJ

Dejlige danske æbler lige nu i de danske haver. Spiseæbler, gemmeæbler, madæbler og juleæbler, det er kun spørgsmålet om at samle dem ind og lave en masse dejlige ting i køkkenet med æbler.

- Og står man så med en rest kogte, kolde kartofler, der som kartoffelpuré vil gøre sig i en god smørdej, er resultatet så lækre, indbagte æbler med kartoffel-smørdej.

Til arrangementet hører yderligere marcipan til at fylde i æblerne, hvor kernehuset sad.

Lav endelig rigeligt, de kalder hurtigt på flere. - Og det bliver garanteret ikke den eneste gang, de dejlige æbler kommer på bordet hen over efterår og vinter.

Opskriften er fra 1953 af Gunna Agersted og Bodil Westergaard


INDBAGTE ÆBLER MED KARTOFFEL-SMØRDEJ

600 g (6 æbler)
100 g mel
100 g smør eller margarine
100 g kartoffelpuré
1 knsp. bagepulver
æggehvide
sukker
mandler

marcipan
lidt æggehvide eller smør

Lav først kartoffelsmørdejen, da den er nemmest at have med at gøre, når den har hvilet 1/2 times tid.
Smørret smuldres i melet, der er sigtet med bagepulveret. De kogte, kolde, purérede kartofler kommes i og dejen æltes med let hånd.

Æblerne, der helst skal være lige store, vaskes og skrælles og kernehuset bores ud. I kernehusets sted
kan fyldes marcipan, der er rørt op med lidt æggehvide eller smør. Dejen rulles ud, så der kan skæres 6 kvadrater på 10-12 cm. På hver firkant lægges et æble. De fire spidser af dejen samles op om æblet og de fire folder bøjes også ind, så dejen dækker æblet helt.
Æblerne stilles på en smurt plade med samlingen nederst. Pensles med sammenpisket æggehvide, bestrøs med krystalmelis (perlesukker) og hakkede mandler og bages i en god varm ovn (225 grader) i ca. 20 minutter.

Så er der kun tilbage at lade hyggen falde på og servere de indbagte æbler med kartoffel-smørdej med lidt kold flødeskum til.

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.