Rygeostsalat er en yndet spise og ses da også ofte i sortimentet hos diverse delikatesseafdelinger og hos ostehandlerne, der ofte lokker med et bæger rygeostsalat på deres fortovsskiltning.
Opskrifterne på rygeostsalat er mange. Nogle foretrækker salaten helt fin og blød, medens andre godt vil ha' lidt "bid" i den.
Obligatorisk er dog purløg og radiser i salaten.
Om der skal mayonnaise i er også en smagssag, ligesom valget mellem 5% rygeost og 10% rygeost er individuelt.
Jeg bruger både 5% og 10%. Det er et spørgsmål om kalorier, men der er forskel på smagen.
Den magre rygeost virker lidt mere syrlig, medens den fede, den nogle kalder fløderygeost, har en mere lækker smag og konsistens. Det med fløderygeost, skal nu ikke tages så bogstavelig, da ingrediensen ikke er fløde, men sødmælk. Den magre rygeost er lavet på skummetmælk.
RYGEOSTSALAT
Det hele afhænger af mængden.
1/4 rygeost eller 1/2 rygeost
samme mængde mayonnaise og fromage frais
salt
sukker
purløg ( klippet fint )
radiser ( i tynde skiver )
Kom rygeosten i en dyb tallerken og mos den med en gaffel, så fin du vil ha' den. Rør nu mayonnaise og fromage frais i samme mængde som rygeosten i. Smag til med salt og lidt sukker. Bandt purløg og radiseskiver i massen.
Rygeostsalaten kommes i en pæn skål og pyntes med ekstra purløg og radiseskiver.
Serveres på rugbrød eller et godt hvidt brød.
Forøvrigt kan man nemt lave sin egen rygeost, hvis man har adgang til et udendørs sted, hvor rygning kan finde sted.
Det er en ganske hyggelig "sommersyssel".
ÆGTE FYNSK RYGEOST
2 L sødmælk eller letmælk
1/4 L kærnemælk
1 tsk. salt
Byghalm og brændenælder til rygning
Mælk og salt røres sammen og stilles varmt i 36 timer med et klæde over. Vallen skal skilles fra ostemassen. I et dørslag eller en stor sigte lægges et klæde. Heri hældes massen, som nu skal stå i køleskab 24 timer. Det er den tid det tager, at skille valle og ost.
Efter 24 timer fiskes ostemassen op og formes til en fin rygeost. Den ryges på et sold over bål af byghalm og brændenælder.
Røgetiden er ca. 15 minutter.
Som ovn kan bruges en gammel blikspand uden bund.
onsdag
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.