søndag

Gammeldags Andesovs

Når mange af os i morgen, juleaften, står og laver sovsen til anden, gåsen eller flæskestegen, er der flere individuelle måder at lave sovs på, men kun en måde at lave gammeldags andesovs på.
Efter min mening skal sovsen være, som den altid har været tilberedt af den danske husmoder, nemlig tilberedt af stegeskyen fra kødet, smagt til med salt og et nip sukker. Opbagt eller jævnet, - det er en temperamentssag, men opbagt sovs er nu den bedste og den ene gang om året . . . .

Kokke og diverse madkyndige har travl med at fortælle og vise os, hvordan sovsen til disse gammeldags, traditionelle stege skal være.  Sovs, ofte i ledtog med diverse rodfrugter, suppeurter, krydderurter og bouillonterninger. Disse ting hører ikke til i en traditionel dansk julesovs. Den skal serveres som generationers husmødre har lavet den og sat en ære og respekt i at få den til at smage lige så godt, som når deres bedstemødre lavede den før dem.

Opskriften er til 4-6 personer

Brug en ske til smørbollen og gå så over til et piskeris. Opbagning har det med at klumpe for den utrænede.GAMMELDAGS ANDESOVS

4 spsk. andefedt
4 spsk. mel
1/2 liter andesky
lidt koldt vand
salt
et nip sukker

Når anden er taget af bradepanden, sies skyen gennem en sigte op i en skål. Lad skyen stå og bundfælde sig og skum så fedtet fra. Smid det ikke ud.

Lad andefedtet smelte i en gryde, tilsæt melet og bag det til en smørbolle. Spæd lidt efter lidt med skyen og kog det godt igennem for hver gang. Er saucen for tyk, spædes med lidt koldt vand til passende konsistens. Det er vigtigt, at sovsen får lov at bage godt igennem.
Tilsæt kulør og smag sovsen til med salt og et nip sukker.
Rør blot ikke ved min gamle jul . . . . .

Nogle dage før juleaften var der legestue på gårdene ved Næstved. Piger og karle kom ind, så spillede musikken op og dansen og legen begyndte og endte først, når solen stod op. Alle gik hver til sit og karlene og pegerne fik ofte skænd af deres husbond og af madmor.

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.