søndag

Glaseret Hamburgerryg bagt i sigtemelsdej

Glaseret hamburgerryg, bagt i sigtemelsdej, serveret med brunede kartofler, karotter, blomkål, hvide slikasparges og cumberlandsauce, pandekager med fyld af stuvede kalvebrisler og champignons som forret eller til julefrokostbordet og julekringle med hakkede mandler. Taditionelt og utraditionelt hører det juletiden til.
Pandekager med fyld af stuvede kalvebrister og champignons er et anderledes forslag og en utraditionel ret til julefrokostbordet. Retten er meget tidskrævende, derfor laves pandekagerne og stuvningen begge dagen før.


Lillejuleaften med alle lys i advendtskransen tændt, forskud på juleglæderne, gaveindpakning og familiehygge før det rigtig går løs i de kommende juledage.


Der skal være mad nok på julens borde, plads til en ekstra juledram, kaffe med hjemmebagte småkager og andre lækre julekager, konfekt i skålene og festmåltider både til frokost og til middag.



Alle opskrifter er fra 1955.


GLASERET HAMBURGERRYG BAGT I SIGTEMELSDEJ

1 stk. hamburgerryg uden ben (beregn 200-250 g pr. person)
lyst puddersukker
smørklatter

sigtemelsdej


1 kg sigtemel
så meget vand, at dejen kan bearbejdes

Lav en smidig dej af sigtemelet og vand. Rul dejen ud og pak hamburgerryggen godt ind, sæt den i ovnen ved ca. 200 grader i 1- 1 1/4 time til hamburgerryggen er mør.
Slå dejen af og læg et lag lyst puddersukker på hamburgerryggen. Fordel lidt smørklatter på.

Servér glaseret jamburgerryg bagt i sigtemel smukt på et fad med brunede kartofler, karotter, blomkål, hvide slikasparges og cumberlandsauce til.


PANDEKAGER MED FYLD AF STUVEDE KALVEBRISLER OG CHAMPIGNONS

pandekager

4 spsk. mel
4 æg
4 dl mælk
lidt salt
lidt peber

Rør ingredienserne sammen til en tynd pandekagedej og bag tynde pandekager. Når de er afkølede, skæres de i 4 dele og belægges med stuvningen, som skal være ret tyk.

til sauce

3 spsk. smør
3 spsk. mel
1/2 liter god suppe
saft af en citron
hvidvin
lidt salt
lidt peber
lidt engelsk sauce

Lav en sauce af skør og mel og spæd med suppen til saucen er som en tyk grød. Citronsaft, hvidvin, salt, peber og engelsk sauce kommes i. Tilsæt tern af de kogte kalvebrisler og champignons i små stykker.
Stuvningen bredes ud på et fladt fad for at stivne.
Læg massen på de 1/4 pandekager, fold pandekagerne sammen som rouletter, vend dem i æg og rasp og kog dem i palmin.

Pandekager med fyld af stuvede kalvebrisler og champignons serveres med en god mayonnaise til.


JULEKRINGLE

150 g mel
3 store tsk. bagepulver
75 g smør
1/2 tsk. salt
2 spsk. melis
1 æg (tag en smule fra til pensling)
3/4 dl mælk

remonce

1 top spsk. smør
1/2 spsk. kanel
2 store spsk. melis

hakket sukat
hakkede mandler
rosiner

til drys

groft melis
hakkede mandler

Mel og bagepulver sigtes sammen, smørret smuldres i og resten af ingredienserne tilsættes. Ælt dejen til den bliver glat og ensartet og rul den ud til en stor firkant i knap 1 cm tykkelse. Smør remoncen på og drys med sukat, mandler og rosiner. Dejen rulles sammen til en pølse, der lægges på en smurt plade (bagepapir) og formes til en kringle. Pensl med æg og drys groft melis og hakkede mandler over.
Kringlen bages ved god varme ca. et kvarter.

Julekringle smager allerbedst lun til en god kop julekaffe.




Rør blot ikke ved min gamle jul . . . . .

Lillejuleaften var i gammel tid halvhellig, dog ikke for husmoderen, for hvem det gamle ord passede : " Selv om året er aldrig så langt, så er lillejuleaften trang". Lillejuleaften kogtes en stor portion flæsk, medister ribbenstykker, gåse- og fårekød til saltmadsfadet, der brugtes til traktering af julens uventede gæster, som ikke måtte gå bort uden at have nydt noget, da de ellers ville " bære julen ud ".

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.