søndag

Letrøget Juleskinke

En letrøget juleskinke, kogt i rødvin, glaceret, pyntet med smørstegte ananasskiver og cocktailbær er en overdådig middag. - Og så skal letrøget juleskinke, for at blive rigtig saftig og god, helst svømme i rødvin under kogningen, men mindre kan også gøre det.
Tilsidst glaseres hele herligheden med et smukt gyldent lag af sukkerglace, hvori er udskåret ruderformede figurer, pyntet med hele nelliker.
De smørstegte ananasskiver smager fantastisk sammen med den røgede smag fra skinken og hertil en cumberlandssauce, der også smager helt forrygende med sit indhold af julens ingredienser.

Julen er traditionernes og overdådighedens tid. I år består julen af mange samlede dage og der vil være rig lejlighed til at invitere gæster til en dejlig julemiddag som denne.
Til sådan en overdådighed vælges et større stykke kød, der tilberedt, vil få gæsterne til sent at glemme måltidet.

Letrøget juleskinke må ikke forveksles med svensk juleskinke, som er en saltet skinke, men i tilberedning minder ikke så lidt om hinanden.


Opskriften præsenterede Kirsten Hüttemeier de danske husmødre for før jul i1956.


LETRØGET JULESKINKE

1 stor letrøget juleskinke med eller uden ben
vand til kogning
2 spsk. sukker pr. liter vand
1/2 glas rødvin pr. liter vand

til glasering

lys puddersukker eller stødt melis eller florsukker
smørklatter
hele nelliker

stegte ananasskiver

1 ds. ananasskiver
lysegult smeltet smør
røde eller grønne cocktailbær

cumberlandssauce til 6 personer

ca. 1/2 liter ribsgelé
fransk sennep
2 - 2 1/2 dl rødvin
revet appelsinskal
1 spsk. appelsinmarmelade

Bring vandet i kog og tilsæt 2 spsk. sukker og 1/2 glas rødvin pr. liter vand. Kom skinken i, når vandet koger, med fedtsiden nedad. Under låg og for svag varme småkoger skinken og er den stor med benet ved, skal den koge i mindst 3 timer, sandsynligvis længere. Undervejs vendes skinken. Lad den afkøle i suppen og så er den klar til at sukkerglasere.

Skinken lægges i bradepanden med fedtsiden opad og den brune svær skrælles forsigtigt af. I stedet klappes et godt sukkerlag på skinken. Anbring nogle smørklatter hist og her.
Sæt skinken i ovnen ved 250 grader og ved overvarme brunes sukkeret ganske let. Tag skinken ud af ovnen og med en indfedtet paletkniv, mærkes sukkeret af i ruder eller tern, som det ligner, anbringes en hel nellike i hver tern. Så sættes skinken atter i ovnen til efterbruning, indtil aukkeret er gyldenbrunt og sprødt.

Ananasskiverne hældes fra saften og dryppes godt af i en sigte. Skiverne vendes i smeltet gult smør. Smørret må absolut ikke være brunt. Ananas indeholder selv en del sukker og kan blive mere eller mindre gulbrunt.
Skiverne serveres hele eller halve og ser ekstra godt ud, pyntet med røde eller grønne cocktailbær.

Til saucen piskes ribsgeléen tynd, hvorefter sennep, appelsinskal og appelsinmarmelade røres i og medens der stadig piskes, tilsættes rødvinen.
Saucen er i konsistens som almindelig sauce.

Letrøget juleskinke, glaseret med nelliker og smørstegte ananasskiver, serveres med cumberlandssauce og kogte kartofler til. Hasselbalch kartofler ville være perfekt til.

VELBEKOMME

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.