lørdag

Julesild

Julesild i flere varianter er obligatorisk på et velassorteret julebord og hertil kommer, at sild oftest kan tilberedes i god tid, inden de skal på bordet. - Intet julebord uden julesild.

Det nemmeste og mest forudsigelige er da så ganske rigtig at købe forskellige slags sild på glas og så blot skære friske løg over, en løsning, der er forståelig for en travl husmoder, som har tusinde ting at tage sig til lige op til jul.

Skulle man nu alligevel være i humør til, at denne ene gang om året gør vi noget ganske særligt ud af sildene til at overraske gæsterne med, er her tre forskellige gamle opskrifter på spændende sild til julebordet. Alle opskrifter fra 1956. - Og med lidt god planlægning tager det såmænd ikke lang tid, at udføre disse små mesterværker.

Julebord anno 1955

PRÆSTEGÅRDSSILD

2 spege- eller kryddersild, skråret i strimler
2 rødbeder, skåret i strimler
4-5 kogte kartofler, skåret i skiver
2 hårdkogte æg, skåret i skiver
1 1/2 dl piskefløde, pisket til skum
sennep
eddike
sukker
karry

Spege- eller kryddersild lægges lagvis i et fad med kartoffelskiver, rødbedeskiver og skiver af hårdkogt æg. Overhæld det hele med flødeskummet, smagt til med sennep, eddike, sukker og karry.


KNOLDENS KRYDDERSILD

125 g puddersukker
1/2 tsk. salpeter
1/2 dl mælk
2 dl olie
1 dl eddike
1 dl tomatketchup
rigeligt sukker
løg, skåret i tynde løgringe
5-6 kryddersild, skåret i strimler

Sildene lægges i krukke og overhældes med mælk, der er rørt med sukker og salpeter. Efter 4 dage tages de op og drypper af på et dørslag. Eddike, olie, tomat og sukker røres sammen til en velsmagende  og meget sød marinade, der hældes over sildene.

Knoldens kryddersild serveres med masser af friske løgringe.


MARINEREDE RØGEDE SILD

Røgede sild befries for ben og skind og lægges i en marinade.

Forslag til marinader :

  1. Eddike, olie, salt og sukker røres sammen og hældes over. Sennep kan blandes i marinaden og hakket løg drysses over. Syltet hakket agurk, hakket løg, hakket, hårdkogt æg og persille kan blandes og drysses over.
  2. 1 Hårdkogt æggeblomme, 1 rå æggeblomme, 1 tsk. sukker, salt, peber1/2 tsk. sennep, 1 1/2 spsk. eddike røres sammen og blandes med flødeskum af 1 dl.
  3. 75 g sukker, 1/2 dl tomatketchup, olie og lidt eddike røres sammen til en velsmagende marinade, der hældes over rensede, røgede sild, der er drysset med masser af rå, hakket løg.
VELBEKOMME
Rør blot ikke ved min gamle jul . . . . .

Det gjalt for husmoderen juleaftensdag at få klaret alle juletiggersker fra sig med de bedste mulige gaver af julebrød, sul og julelys og få gjort højtidsfint til juleaften i den daglige opholdsstue, ved at rede sengene op med gårdens fineste dyner og hørgarnsbetræk, ved at udhænge fine, udsyede pyntehåndklæder på sengen og ved at anbringe skabsstykker på hænge- og stolpeskabet.

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.