tirsdag

Torsk kogt i ovnen

Her, endnu medens det er jul og kort før indgangen til et nyt og forhåbentligt godt nytår for os allesammen, dukker tanken om, hvad vi skal have at spise Nytårsaften, op og for mange er svaret givet på forhånd.
Nytårsmad er for de fleste ligeså traditionsbunden som julemad. Kogt torsk eller hamburgerryg med grønlangkål er for mange det rigtige, andre har indført alternative skikke med hensyn til nytårsmenuen.

Her i huset holder vi fast ved nytårstorsken og den bliver troligt, år efter år, hentet ved fiskerne i Kerteminde Havn.

Selve tilberedningen af torsken er såmænd enkel nok, kogt i en gryde med vand og lidt salt. Større er arbejdet med at få den gjort ordentlig rent.
Imidlertid kan en hel torsk koges hel i ovnen og er i så fald ovnkogt torsk. Fisken står således i ovnen en times tid, belagt med smørklatter og er herefter klar. Hold øje med den. Den skal lige akkurat være mør, så kødet er fast. For megen kogning giver blødt kød.

Opskriften er fra 1956
 


KOGT TORSK I OVN

1 torsk (størrelse efter behov)
salt
smørklatter

Finnerne klippes af med fiskesaks eller saks og skæres op ned til gattet. Indmaden fjernes og kasseres på nær lever og rogn, der koges for sig. Svømmeblæren klippes af så tæt til fisken som muligt og rygblodet fjernes. Fjern alle hinder og vask fisken.

Indstil ovnen på 130 grader. Læg torsken i bradepanden, drys den med salt og læg rigeligt med smørklatter  og tilsidst et stykke aluminiumsfolie på. Lad torsken stå i ovnen ca. 1 time, afhængig af størrelsen på fisken.

Servér kogt torsk i ovn med den smør og kraft, der er dannet i bradepanden, sennepssauce, hvide kartofler og små asietter med hakket, syltet rødbede, revet peberrod, hakket persille og hakket hårdkogt æg.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.