søndag

Gåseleverpostej

Gåseleverpostej og andet lækkert hjemmelavet pålæg til julefrokostbordet er noget, der kan forberedes flere dage forinden. Her gælder det om også at have styr på sine indkøb med hensyn til ingrediensliste, der er ret så omfattende.

Gå på jagt efter gåselevere til en luksuriøs og velsmagende gåseleverpostej, som kan laves et par dage i forvejen. Det er jo jul så der gøres noget ekstra ud af et smukt udseende ved at dekorere postejen med smalle strimler af spæk, lagt i et nydeligt mønster.

Står der gås på bordet juleaften er det en god idé at skære gåsehalsen af så lang som muligt og lave en dejlig fyldt gåsehals, som man kan bede sin slagter om, at tage med til rygning.

Disse gamle opskrifter på gåseleverpostej og fyldt gåsehals er fra 1956.

Gåseleverpostej 1956

GÅSELEVERPOSTEJ

2 gåselevere
1 lille mørbrad
spæk, samme vægt som mørbrad og levere tilsammen
30 g gåsefedt
30 g mel
3 dl fløde
2 æg
2 glas sherry
salt
peber

Tynde skiver spæk skæres af til at fore en lille form. Resten af spækket, lever og mørbrad males gennem kødmaskinen 6-8 gange.
En opbagning piskes over ilden af gådefedt, mel og fløde. Den smages til med salt og peber og irøres levermassen samt æg. Til sidst røres vinen i. Farsen fyldes i den forede form og dækkes med de tynde spækstrimler i et pænt mønster.
Bages i ovnen i vandbad ved 170 grader i 1 time.


FYLDT GÅSEHALS

375 g skært oksekød
ca. 75 g oksetælle
1 tsk. peber
2 tsk. salt
1 tsk. ingefær
1/2 tsk. nelliker
1/4 tsk. salpeter
1/2 tsk. allehånde
lidt suppe
rødvin, øl eller sherry, evt. snaps

Gåsehalsen, der skæres af så lang som muligt, vendes. Luftrør, spiserør og halsknogler fjernes, sa man har skindet tilbage med fedtet ved. Det vaskes, gnides med salt og trækker hermed et par timer eller fra dag til dag. Fint skært oksekød males 3-4 gange gennem kødmaskinen og æltes med tælles, der er skåret i små ensartede tern, samt krydderier. Farsen æltes hurtigt og kraftigt, lidt vin eller suppe kan tilsættes og når farsen er sammenhængende, stoppes den i halsskindet, der atter er vendt og syet til for den smalle åbning. Eventuelle huller i skindet syes ligeledes til med bomuldsgarn. Pølsen stoppes så fast som muligt. Den gnides med en blanding af 1 spsk. sukker, 1 tsk. salpeter til en håndfuld salt. Stilles koldt 2-3-4 dage, vendes nogle gange i lagen og stoppes efter med lidt fars om nødvendigt. Den syes til for den brede ende, tørres godt af og røges.

Fyldt gåsehals, der er røget, skæres i pæne skiver og serveres med rugbrød og sky til.

VELBEKOMME

Rør blot ikke ved min gamle jul . . . . .

Det lange måltidsbord var mod sædvane dækket med en hvid dugaf drejlsvævet lærred, hvorpå der blev anbragt 2 tykke festlys for husfader og husmoder i stedet for den ellers mere tarvelige bordbelysning.Til hver deltager anbragtes en tallerken af træ eller måske en blank tintallerken. Senere blev det en blomstret fajancetallerken.

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.