Grønlangkål, som vi fik den i mit barndomshjem, er sjovt nok ikke efter sønderjysk opskrift med mosede kartofler i, til trods for, at søstrene Petersen, som lavede den, var fra Sønderjylland. Vores grønlangkål blev lavet på en tyk hvid opbagning og sødet med sukker. Det peger mere på Vendsyssel. Dejligt smagte den i hvertfald med kogt hamburgerryg, brunede kartofler, sennep og rødbeder til.
Om en lille uges tid er det Nytårsaften og grønlangkål vil stå på mange nytårsborde, fordi det er en fast tradition. Vi spiste torsk Nytårsaften. Grønlangkål i juledagene og ellers ved vintertide.
Opskriften her er den originale fra den gamle kogebog anno 1932. Den er lavet på opbagning og sukkersødet.
Frisk grønkål kan så udmærket erstattes med frossen grønkål. Den er hakket og klar til brug. Skal kun tøes op i opbagningen og varmes godt igennem.
GRØNLANGKÅL
Frisk grønkål på stok
vand
salt
smør
mel
halv mælk, halv fløde
sukker
salt
Kålen skæres fra stokken, bladene ribbes, skylles og kommes i kogende vand med salt og koges møre. Så hældes kålen op på et dørslag eller en sigte, vandt trykkes fra og kålen hakkes meget fint.
Lav en tyk opbagning af lige dele smør og mel og bag op med skiftevis mælk og fløde. Den hakkede kål tilsættes og får et opkog. Smages til med sukker og salt.
Grønlangkål serveres med kogt hamburgerryg, evt. stegt medisterpølse, brunede kartofler, sennep og rødbeder.
VELBEKOMME
søndag
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Hej. Skøn side du har her. Syntes det er lidt sjovt med denne opskrift, at der i sønderjylland bliver most kartofler i, for nu er jeg fra Haderslev og har af min mormor og mor lært det på nøjagtig den måde denne opskrift beskriver. Skøn kål, spiser bare altid for meget af det. Mojn Linda
SvarSletDet er i hvert tilfælde ikke vendsysselske grønlangkål, da de ikke er fintsnittede og kogt i kraften fra medister etc.- ikke vand.
SvarSletDet med kartofler er så vidt jeg ved fra esbjergegnen.