tirsdag

Nytårssouper anno 1958

En festlig nytårssouper anno 1958, bestående af 4 retter og efter originale opskrifter. 
Skaldyr i champagneglas til forret, suppe Mimosa til mellemret, oksefilet Bercy til hovedret og fragilité kage til dessert.

Havets frugter til forret

dampede muslinger
østers
rejer
rød peber i små stykker

Friske muslinger koges med løg, persillestilke og hvidvin. Af denne suppe, evt. tilsat lidt fiskesuppe, laves geléen ved at tilsætte 9 - 10 blade husblas pr. liter og ca. 2 udpiskede æggehvider samt salt efter smag og behag. Samme fremgangsmåde som ved ål i gelé. Når geléen er klar til brug og afkølet så meget, at den er ved at stivne, kommes den i champagneglas og de kolde, dampede muslinger, østers, rejer og rød peber plumpes i, uden at det hele synker til bunds.
Et festligt akvarium at se og nyde.

Suppe Mimosa til mellemret

1 portion kogt hønse- eller oksekødsuppe
kørvelblade
ærter
fintskåret hønsekød
hårdkogte æggeblommer presset gennem en sigte
guldblade

Sigt suppen gennem et klæde så den er helt klar. Tilsæt kørvelblade, ærter, fintskåret hønsekød, hårdkogte æggeblommer presset gennem en sigte samt guldblade

Oksefilet Bercy til hovedret
1 stk. oksefilet
salt
chalotteløg, brunet i gryde og kogt møre i rødvin
koldt smør
haricots verts (grønne bønner)
smør
tomatkød
finthakket hvidløg
salt
peber
pommes frites

Oksefilet steges i ovn med stærk varme, gerne på rist, dryppes tit med rygende fedt, drysses med lidt salt, hver gang stegen er dryppet. Når stegen er færdig, lad den da stå og trække eller sætte sig i ca. 8 - 10 minutter. Oksefileten bliver rød indeni på denne måde.
Servér skalotteløg, brunet i gryde og mørnet i rødvin. Tag løgene af ilden og tilsæt mange små klatter koldt smør (jævnes eller lieres). Ryst haricots verts på varm pande med smør og tomatkød, tilsæt lidt finthakket hvidløg, salt og peber.
Server pommes frites til. Sovs er overflødig.

Fragilité kage som dessert

fragilitébunde
100 g groftmalede eller finthakkede hasselnødder (ca. 2 dl)
3 æggehvider, stiftpiskede
80 g sukker (ca. 1 dl)
40 g flormelis (3 spsk.)

mocca-smørcreme
1 1/4 dl mælk
1 1/4 dl fløde
3 æggeblommer
40 g sukker (ca. 3 1/2 spsk.)
1 tsk. maizenamel
1/2 stang vanilie
ca. 1/2 dl dobbeltstærk, kold kaffe
100 g smør

bunde
Rist de groftmalede nødder på en tør pande og køl dem af. Rør sukker og flormelis i og vend de stiftpiskede æggehvider i.
Beklæd en bageplade med bagepapir. Fordel nøddemassen i et rektangel over det meste af pladen i 1/2 cm tykkelse. Bag ved 180 grader i 30 minutter. De sidste 5 - 10 minutter med ovndøren åben så kagen bliver sprød. Træk bagepapiret af bunden og del den i 2 lige store dele, som køler af på bageristen.

mocca-smørcreme
pisk mælk, fløde, æggeblommer, sukker og maizenamel sammen i en gryde (ikke aliminiumsgryde, som misfarver). Varm massen op under piskning og tag gryden fra varmen, før det koger. Kom vaniliekornene fra vaniliestangen i, sammen med den stærke kaffe og rør godt i cremen. Lad cremen blive helt kold. Rør smørret blødt og pisk det sammen med moccacremen. Læ bundene sammen med cremen, drys med flormelis og skær kagen ud i 6x6 cm firkanter. Stil kagerne koldt til de skal bruges.
Indledningen til de forenede nationers pagt lyder : "Vi, De forenede Nationers folk, er besluttede på, at bekræfte troen på fundamentale menneskerettigheder, på menneskets personlige værdighed, på mænds og kvinders, såvel som store og små nationers lige rettigheder" og i formålsparagraffen : "at udvise fordragelighed og leve sammen i fred med hverandre som gode naboer."

Alle ønskes et godt nytår i De forenede Nationers tegn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.