fredag

Alt fra grisen på Bregnerød Kro

På Bregnerød Byvej omkring Farumkanten ligger Bregnerød Kro, en af Danmarks ældste kroer. Den oprindelige kro fra 1600 tallet nedbrændte og blev herefter genopbygget i 1705 og har siden været i drift.
I 1705 fik kroen bevilling som kongeligt priviligeret kro.

Kroen har renommé som et absolut værdigt spisested i dag, noget som faktisk har gjort sig gældende i kroens flere hundrede års hæderkronede historie. Således også for snart 60 år siden, midt i 50erne, hvor en ung tjener Nielsen og hans kone få år forinden rykkede ind på kroen som kroværter. Der skulle kun gå et par år år, før fru Nielsens hjemmelavede Bregnerød-medister og de hjemmelavede frikadeller nød berømmelsen videnom.


Fru Nielsen var en exellent krokone og der var næppe grænser for, hvad hun kun sætte på bordet for sine sultne gæster. Et aldeles velbesøgt og elsket traktement bestod af "Alt fra Grisen". Tre dage om året stod Bregnerød kro på ekstra høje, gloende pæle. 1. juledag, 2. juledag og 1. nytårsdag. De tre dage om året anrettede fru Nielsen en krofrokost, der slog alle forestillinger om, hvad en dansk julefrokost skulle indeholde og alt på bordet var hjemmelavet.


Midt i overdådigheden af syltede grisetæer, gammeldags sylte, hjemmelavet rullepølse og ribbensteg fandtes nogle små rariteter som flæsk i lage, finker og fedtæbler.


FLÆSK I LAGE

Stribet brystflæsk
vand til kogning
hel peber
laurbergblade

lage

1 liter vand
en skefuld salt eller mere efter smag

Stribet brystflæsk koges uden salt, men med hele peberkorn og laurbærblade. Skæres derefter i skiver
og lægges i en lage bestående af 1 liter vand, tilsat en skefuld salt.
Servér flæsk i lage med eddike og godt rugbrød til.

FINKER

1/2 kg lever
1 svinehjerte
1 nyre

et løg
suppe
stødte nelliker
allehånde
en anelse kardemomme
salt
peber
lidt timian
evt. fedtegrever

Indmaden koges i vand. Når disse gode sager er kolde, hakkes de sammen med et løg og spædes derefter op med suppen, som indmadene er kogt i. Smag til med nelliker, allehånde, en anelse kardemomme, salt, peber og timian. Lad retten småsnurre i 10 minutter og tilsæt evt. fedtegrever.

FEDTÆBLER

1 stykke flommefedt, skåret i tern
6 æbler

Flommetern afsmeltes ved langsom varme til fedtterningerne bliver brune og sprøde.
Seks æbler befries for stilk og blomst og koges skøre i fedtet.

Fedtæbler serveres gloende varme med rugbrød til.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.