lørdag

Juleleverpostej

Det betaler sig allerede nu, at tænke igennem, hvad der skal på bordet i julen og hvor mange, der skal laves mad til. Læg en plan, kom igang med nogle af de ting, der allerede nu kan forberedes, tilberedes og fryses ned. Stresssituationer den sidste tid op til jul undgås ved en ordentlig planlægning og man kan meget bedre tillade sig at slappe af og nyde den dejlige julemåned sammen med familie og venner i forvisning om, at alt er under kontrol til højtiden.

Forskellig emballage til frosne fødevarer i 1948

Nedfrysning er et godt kodeord, når man gerne vil være på forkant med juletravlheden. Der bliver nok at lave endda, når juledagene står for døren. Sørg for snaret at få ryddet op og spist op af, hvad der ligger i fryseren. Der skal være god plads til alt den dejlige julemad, familien skal nyde i julen og i år er der rigtig mange juledage, der skal være mad til.

Brød, kager, rå leverpostej, rullepølse, sylte, hjemmekogt suppe ifald familien spiser suppe i julen, små, lækre hjemmebagte, gammeldags kuvertbrød til suppen, medisterpølse af den hjemmelavede, - kort sagt alt, hvad der kan laves i forvejen og fryses ned, medens der endnu er god tid. Det lønner sig siden hen.

Fællesfryseanlæg i 1948

Hvor og hvornår opstod så skikken med at fryse fødevarer ned ? Naturligvis som så meget andet kom den fra USA. I Danmark var der sidst i fyrrene 25 fællesfryserier i drift og ca. 25 frysehuse under opbygning, hovedsalig i landdistrikterne, hvor familier fra gårdene kunne leje en fryseboks til opbevaring af madvarer, herunder kød, grøntsager og frugt. Det var mest på landet, resourserne fandtes, her var man selvforsynende. Modellen med offentlige frysehuse havde på det tidspunkt eksisteret i USA i ca. 15 år. Nogle ganske få husholdninger havde således selv en hjemmefryser dengang sidst i fyrrene. Frostbokse i forskellige udførelser.

Hjemmefryser anno 1948

Her er min allerbedste opskrift på en juleleverpostej. Den er obligatorisk på vores julebord hvert år.. Det er en opbagt leverpostej, krydret med allehånde og et strejf af trøfler vil man ofre det, men leverpostejen er også dejlig uden.

Lav evt. dobbelt portion og frys så den rå, ubagte leverpostej ned i passende forme, klar til at tø op og sætte i ovnen, når den skal på julebordet. Den dejligste duft vil fylde huset.

JULELEVERPOSTEJ

1 pund lever
300 g spæk
60 g mgr.
80 g mel
1 dl mælk
salt
peber
1 smule stødt allehånde
1 tsk. sukker
lidt trøfler (kan sagtens udelades)
evt. lidt revet løg

Lever og spæk hakkes. En opbagning af mgr., mel og mælk laves og resten af ingredienserne røres i opbagningen.
Bag leverpostejen i ovnen på nederste rille ved 190 grader i vandbad ca.1 1/2 time.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.