tirsdag

Klubsandwich m.m.

Problemet med madrester er ikke noget nyt fænomen. I vore dages overflodssamfund er der (heldigvis) stor  focus på madspild. Husmødrene i 50erne havde også rester tilovers i form af kød, grøntsager, frugt og hvad man nu ellers havde tilovers. Dengang gjalt det for en dygtig husmoder om at være ekstra opfindsom og på en god måde strække resterne til en ekstra ret og når man så oven i købet  kunne servere det lidt fikst, var husmoderens popularitet hjemme i familien.

Den slumrende 50er husmoder er afdøde skuespillerinde Bodil Udsen med sin daværende mand, Ole Krøyer

Mangen en gammel ret er opstået af husmoderens sparsommelighed og her kommer de små nye retter ind med stor virkning. Tre eksempler på opfindsomme husmødres brug af forskellige rester i 50erne.


små retter med stor virkning

Klubsandwich, som vi kender den fra cafeerne i vore dage er en gammel sag, som har været serveret i USA i over hundrede år. Blandt 50ernes husmødre var i hvert fald de, der holdt  dameblade og læste kogebøger med udenlandsk tilsnit, orienteret om den svulmende sandwich, bestående af tre skiver ristet brød med salat, æg, tomat, hønsekød og mayonnaise.

Noget på toast. En toast, som i 50erne var en afskorpet skive sandwichbrød, der ristes let, smøres og danner bund for forskellige ting. Velegnet til servering af rester og som her en opfindsom husmoders toast, serveret som en forret til en god middag.

Resteret af skinke og kartofler, opstået som en dejlig ovnret hos en opfindsom husmoder.

KLUBSANDWICH PÅ EN NY MÅDE

grofthakket eller fint snittet kød
lidt snittet, kogt kartoffel
tomatsauce
tynde skiver rå løg
tykke tomatskiver
salt peber
ost

Denne "club" består af grofthakket eller fint snittet kød, der blandes med lidt snittet, kogt kartoffel og samles med tomatsauce. Heraf formes runde eller firkantede kanapeer, hvorpå der først lægges 1 á 2 meget tynde skiver rå løg og derpå en tyk skive tomat med lidt salt og peber. Øverst anbringes en skive eller nogle strimler kogt eller stegt kød, der dækkes med en skive ost, hvorefter alle "klubberne" stilles i en meget varm ovn, til osten er smeltet.

NOGET PÅ TOAST

snitter af kyllingekød
mayonnaise, tilsat lidt tomatpuré
en pris paprika
kogte grønne asparges (eller hvide)

Kyllingekødet eller en skive forloren skinke dækkes med mayonnaise, tilsat lidt tomatpuré og en pris paprika. Ovenpå lægges et par kogte asparges. Her er valgt grønne asparges for kontrastens skyld.

RESTERET AF SKINKE OG KARTOFLER

Udskivede, kolde, kogte kartofler
halvt så meget strimlet skinke
grofthakkede, hårdkogte æg
tyk bechamelsauce, smagt til med lidt karry
rasp
små klumper smør

Kartofler og skinke lægges lagvis i  et gratinfad (ildfast fad) sammen med grofthakket, hårdkogt æg. Dækkes med en tyk bechamelsauce, smagt til med lidt karry. Drysses med rasp og smørklumper fordeles over retten.
Bages i ovnen i en halv time ved ca. 200 grader.
Har man ingen ovn, gennemvarmes fadet på en asbestplade, raspen brunes i lidt smør og hældes over til allersidst.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.