fredag

Fedtebrød

Måske så du TV i går, hvor de to herrer James Price og Søren Rye bagte kager . . . . .

Gæsten, Søren Ryge, berettede om, hvordan han for omkring tyve år siden ledte efter en opskrift i Frøken Jensens Kogebog og tilfældigt faldt over opskriften på fedtebrød. Henført af nostalgiske tanker om en barndom, hvor moderen bagte fedtebrød og andre gode småkager, der opbevaret i kagedåser, var sat langt væk udenfor børns rækkevidde.
I Søren Ryges og forøvrigt også min barndom, havde rigtig nok, de fleste hjem, året igennem, kagedåserne fyldt op med husmoderens hjemmebagte småkager. Så var der også altid noget at byde af.

Ryge kunne også fortælle, at han drikker meget kaffe, men aldrig uden noget til kaffen. I det mindste bare et stykke chokolade til så.


Alle mænd mellem 12 og 90 år bør bage fedtebrød, mener Søren Ryge. Det er så nemt og så tager det bare tre minutter, at fremtrylle sådan en portion dej. Ikke engang en kagerulle er nødvendig. Et godt råd han engang modtog lød, at man bare trykker dem flade med håndfladen og det har han gjort siden.

Jeg har fundet et par gamle opskrifter frem på fedtebrød, henholdsvis almindelige fedtebrød og fynske fedtebrød, der har lighed med fedtebrød, men som udskæres til trekanter,bages, glasseres og drysses med kokosmel.

Begge opskrifter er meget gamle opskrifter, som husmødrene har brugt i mange årtier.


FEDTEBRØD (traditionelle)

1/4 kg (250 g) mel
1/4 kg (250 g ) kokosmel
1/4 kg (250 g) melis
1/4 kg (250 g) mgr.
1 æg
1/2 tsk. hjortetaksalt

glasur

flormelis
kogende vand

Mgr. smuldres i melet, æg og sukker røres og det hele blandes og æltes sammen. Dejen stilles køligt før den udrulles tyndt. Den lægges på en smurt bageplade og udskæres i skrå firkanter med en kagespore.
Bages ved 170 grader og smøres med glasur, rørt af flormelis og vand, såsnart de kommer ud af ovnen.

FYNSKE FEDTEBRØD

Der bliver ca. 50-60 stk. af portionen

250 g kokosmel
250 g mel
250 g sukker
1 strøget tsk. bagepulver
250 g smør eller mgr.
1 æg

glasur

125 g florsukker
2 spsk. kogende vand
kokosmel til pynt

Kokosmelet blandes i det sigtede mel med bagepulver, sukkeret tilsættes og heri hakkes smørret eller mgr.. Til sidst tilsættes det sammenpiskede æg. Dejen æltes - ude på bordet - og rulles ud. Dejen udskæres med kagesporen til mindre trekanter, ikke for store, som lægges over på en smurt plade og bages. Efterhånden som kagerne skal serveres, oversmøres hver kage med hvid florsukkerglasur og medens denne endnu er lidt fugtig, drysses kokosmel på.
Bages i ovnen ved jævn, god varme (200 grader) 7-8 minutter.

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.