onsdag

Kyllingesylte

Mange får et sært udtryk i ansigtet, når de hører ordet grisehoved og det vil jeg ikke fortænke dem i, men det har til alle tider været meningen, at alt på grisen netop skulle anvendes, når man slagtede på gårdene. Heraf opstod altså grisesylte af grisehovet, som vi kender den.

Det med grisehoved, øjne, ører og næse er nu heller ikke rigtig noget for mig. I stedet har vi i familien i rigtig mange år, hvert år frembragt en dejlig julesylte, baseret på rent nakkekød. En sylte, der mere minder om franske rillettes, idet fedtet er brugt som bindemiddel så husblas er overflødig. Denne sylte er vældig fryseegnet. Andre igen anvender bovkød og svineskank til sylte.

Nogle vil hævde, at grisesylte indeholder for meget fedt og til dem er her et godt gammelt alternativ, nemlig kyllingesylte. Det er et helt andet produkt, men vil nok falde i manges smag.

Denne sylte kan desværre ikke laves i god tid og fryses ned, da den indeholder husblas. Det indebærer, at når sylten tøes op, vil den blive tynd. Situationen kan dog reddes, men det kræver lidt arbejde, idet det hele hældes i en gryde, varmes op på ny til den er helt smeltet. Hældes så i en form, afkøles og husblassen vil stivne igen.

KYLLINGESYLTE

1 stor kylling
vand
salt
krydderurter
laurbærblade
peber

Til 1/2 liter suppe anvendes 7-8 blade husblas

Den rensede kylling kommes i kogende vand med krydderurter, salt og peberkorn. Kyllingen koges godt mør under låg i ca. 45 minutter. Køl den lidt af og pil så kødet fra ben og skind og hak kødet groft. Kom kødet i en skål med krydderier, knust laurbærblad, klippede krydderurter og salt.
Si suppen og mål 1/2 liter, som varmes og tilsættes den udblødte husblas. Lagen hældes over kyllingekøder, der lige skal kunne skimtes. Stil sylten kold.

Servér kyllingesylte på rugbrød med sennep og hjemmesyltede rødbeder til.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.