torsdag

Gammeldags Æbleskiver

Æbleskiver og gløgg hænger sammen. I den næste måneds tid, står meget i gløggens og æbleskivens tegn og vi vil alle antagelig stifte bekendskab med disse delikatesser én eller flere gange og kommer også til at servere dem for andre.

Vælger vi så den nemme løsning med færdigkøbte, frosne æbleskiver. Gevinsten er nemhed, hurtighed og fri for fedteri i køkkenet. Tiden i december bliver knap for os alle. Der er så meget vi skal nå og så meget vi skal deltage i og frem for alt må vi ikke glemme at hygge os med hinanden.

Den som har smagt en rigtig hjemmebagt æbleskive fra vor mors køkken forstår nok at skelne mellem industri og hjemmelavet.

Æbleskiver som på bedstemors tid er noget vi kun kan drømme om, med mindre man da går i gang med æbleskivepanden selv. Ejer man ikke en sådan, vil investeringen i én ikke vælte budgettet.


Køb for guds skyld ikke en af de æbleskivepander med ledning i til EL, som butikkerne i øjeblikket, her før det går løs, vil prakke os på. De er uduelige og kan slet ikke varme op til den høje temperaturlave, der skal til for at lave en ordentlig æbleskive, som sådan en skal være.
Det eneste der duer er en æbleskivepande af støbejern til at sætte på komfuret. Æbleskiver skal være brune og sprøde udenpå og lige just størknede indeni.

Det hele er en opvejning af, hvor meget tid der er til tingene.
Æbleskiver, bagt i æbleskivepande, har været kendt helt tilbage til 1866 og måske længere. Dengang brugte man, at lægge et stykke kogt æble, en klat æblegrød eller en klat rabarberkompot i æbleskiverne og på Ærø og i Sønderjylland fyldes der stadig sveskemos i æbleskiverne.

Opskriften her er fra den gamle kogebog anno 1932.


ÆBLESKIVER

1/2 L kærnemælk
250 g mel
1/2 tsk. tvekulsur natron
3 æg
lidt sukker
lidt salt
mgr. eller svinefedt

Alle ingredienserne røres godt sammen. Fedtstoffet smeltes i en kasserolle og 1 tsk. hældes i hvert hul på æbleskivepanden. Fyld hullerne halvt op med dej og bag æbleskiverne lækkert brune på begge sider.

Æbleskiver serveres med sukker, flormelis, syltetøj eller kompot.

VELBEKOMME

Noget om Mad

1 kommentar:

  1. Åh hvor ser det dejligt ud. Skal have fundet panden frem af gemmerne:-)

    SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.