onsdag

Jævning af sovs og supper

Jævning af sovs og supper kan gøres på mange måder. I min barndom var det meget almindeligt, at lave en fed opbagning, også kaldet en hvid opbagning eller opbagt sovs, af mgr., mel og væske.
Den metode var god og sovsen kom ikke så nemt til at smage af mel, men til gængæld fik man en hel del flere kalorier på den måde. Det krævede og kræver et godt håndværk, at kunne opbage en sovs uden klumper.




Jævning af sovs og supper kan gøres på mange måder såsom :


  1. Meljævning - består af mel og væske, rørt eller rystet sammen i en meljævner
  2. Smørbolle - lige dele mel og margarine gnides sammen til en smørbolle. Smørbollen lægges i kogende væske, hvor den koger ud under god omrøring. Koges godt igennem.
  3. Smørbollejævning - mel og smeltet margarine gnides sammen og spædes op med varm væske til konsistensen er tynd. Jævningen sættes på og det hele koges godt igennem ca. 15 minutter.
  4. Fed afbagning - margarine smeltes i en gryde, melet kommes i og det bages godt sammen til en smørbolle lignende ting. Spæd med den varme eller kolde væske, samtidig med, der røres godt imellem hver gang, der tilsættes væske.
  5. Mager afbagning - jævning rørs af mel og kold væske. Tilsæt lidt margarine og rør uafbrudt til jævningen er blank og slipper gryden.

Mængde af mel, margarine og væske er individuelt, alt efter opskriften på den sovs eller suppe, jævningen skal bruges i.

I vore dage, er der nok ikke så mange, der bruger opbagning som jævning af sovs og supper på grund af de ekstra kalorier, men vi kommer altså ikke uden om, at en opbagt sovs da smager meget bedre end en meljævnet sovs. Personligt bager jeg kun sovs op til jul og ved visse lejligheder. Netop på grund af kalorieindholdet.

En almindelig meljævning eller en jævning rørt af maizenamel og vand er såmænd også brugbar. Blot har meljævning en tendens til at give sovsen smag af mel. Det kan i nogen grad afhjælpes ved at koge den ekstra godt igennem. Jævning med maizenamel får sovsen til at virke lidt gennemsigtig, hvilket ikke altid er hensigtsmæssig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.