tirsdag

Stegte Ben


Stegte ben var dengang i halvtredserne jævnligt på menuen. Stegte ben smagte utrolig godt, men sikke et griseri, når vi sad fedtet ind ved bordet. Det var nødvendigt med skylleskåle og et lille rent håndklæde til hver ........ så fandt vi endda hurtigt vejen til badeværelset for vand og sæbe var et nødvendigt værn mod fedtede fingre over hele huset. Min mor var ihvertfald ikke rolig, før der var vasket hænder godt og grundigt.

Jeg har selv som voksen serveret stegte ben til familien og episoden som alle nok husker, udspandt sig den sommer, vi sad i haven og spiste stegte ben.
Der var stilhed ved bordet. Hver især var vi optaget af gnavebenene. Pludselig lyder det resolut og bramfri fra sønnen, som dengang var omkring 5-6 år gammel : " Hold kæft, hvor vi gnaver." Den sætning har siden udløst almindelig latter.

Nu til stegte ben på rigtig gammeldags vis ...............

STEGTE BEN I OVNEN

Stegte ben kan med stor fordel tilberedes i ovnen, hvis der er mange ben.
Benene gnides med lidt salt og lægges i bradepande. Sættes i ovnen ved 250 grader og brunes et kvarter. Skru så ned til 200 grader og hæld vand i bradepanden, så det står ca. 1 cm op. Steg færdig i ovenen ca. 60-80 minutter. De skal være godt brune og godt møre.
Sovsen samme procedure som nedenstående.

STEGTE BEN I GRYDE

Nøgleben eller ribben
Beregn 2-3 ben til hver, afhængig af hvilke ben der vælges. Ribben skal der være flest af.

mgr.
vand, 3-4 dl
salt
meljævning
kulør

Gnid benene med lidt salt og brun dem godt på alle sider i en stegegryde. Hæld vand ved og drys lidt salt over.
Lad benene småsimre under låg ca. en god times tid.
Fisk benene op. Jævn skyen, tilsæt kulør og smag til med salt.

Serveres med kogte kartofler og rødkål. En øl er godt til.

VELBEKOMME

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.