tirsdag

MOSEAND MED DRUER OG ÆBLER


Moseand med druer og æbler er fortrinlig til en dejlig efterårsmiddag. Har man ikke selv en jæger i huset, forhandles ænderne hos vildt- og fiskehandleren under så forskellige navne som moseand, gråand og vildand. Her benævner vi den moseand.
1. sept. gik andejagten ind og den slutter 31. december.

Moseænder er noget mørkere i kødet end deres tamme fætre, vi spiser til Mortensaften og juleaften og så smager de anderledes, - ja, de smager som vildt.

Når vi nu skal tilberede vores moseand med druer og æbler, gør vi det i ovnen. Nogen fortrækker at grydestege dem og mener, de herved bliver mindre tørre, men det er der råd for. Bare husk at overhælde ænderne med skyen i bradepanden under stegning og gør det hyppigt. Sådan en and bliver ikke tør.

En moseand vejer typisk 750-850 g og der er højest mad til 2 personer i en and, så opskriften her er til 4 personer.

MOSEAND MED DRUER OG ÆBLER

2 moseænder (rensede og plukkede)
1 citron
salt
peber
6 æbler i både
2 spsk. smør eller mgr.
300 g blå druer, halverede
3 dl bouillon
1 tsk. maizena
2 spsk. portvin
1 dl fløde
1 spsk. ribsgelé

Skyl ænder godt under vandhanen og gnid dem ind- og udvendig med citron. Krydr med salt og peber og fyld dem med nogle af æblerne. Resten steges med i bradepanden. Luk med kødnåle eller bomuldssnor.
Brun ænderne godt i en stegegryde. Tag dem op og læg dem i en lille bradepande. Tag kernerne ud af druerne og læg halvdelen af druerne i bradepanden til ænderne. Hæld 1 1/2 dl varm bouillon ved. Steges ved 175 grader i ca. 1 time til ænderne er møre. Undervejs spædes med resten af bouillonen.
Tag ænderne op og si skyen over i en kasserolle. Jævn sovsen med maizenamel udrørt i lidt portvin. Tilsæt fløden og smag til med salt, peber og gelé. Kom lidt af druerne fra bradepanden i sovsen.
Partér ænderne og anret dem med resten af de friske vindruer.

Moseand med druer og æbler serveres med sovsen, små kogte kartofler, vendt i smør i en gryde eller pommes Dauphines, gelé, evt. en Waldorffsalat og et godt glas rød- eller portvin til.
Forresten en meget fin middag til Mortensaften, skulle man ønske det lidt anderledes end den traditionelle mortensand med rødkål.
VELBEKOMME

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.