tirsdag

Jordskokker i Cocotte

Jordskokker i cocotte, en dejlig forret, som vor norske husholdningslærerinde lancerede i 1946. Samme husholdningslærerinde er forresten interessant og bidrager i sin opskriftsamling med en mængde rigtig gode og spændende opskrifter fra tiden dengang, - så hende lægger vi os i baghjulet på.

Andre grøntsager eller rodftugter er også velegnet til denne gode forret, tillavet som jordskokker i cocotte.

Jordskokken har sin sæson i efteråret og vinteren. Den stammer oprindeligt fra Nordamerika og er i slægt med solsikken. I 1600 tallet dukkede den for første gang op i Europa, men første gang man i Danmark hørte om jordskokken var i 1880'erne. Siden har den haft det noget med at gå i glemmebogen. I 1980'erne kom den dog for alvor på danskernes middagsborde.

Ligesom kartoflen er den en stængel, - en knudret én af slagsen, som kan være ganske vanskelig at rengøre. Det nemmeste er at børste den godt i vand med en meget stiv børste. Med hensyn til kuløren, har jordskokken meget svært ved at bevare sin fine, hvide farve. Den bliver hurtigt brun og kan derfor med fordel under både rengøring og kogning komme i forbindelse med citronsaft.


Opskriften passer til 4-6 personer.

JORDSKOKKER I COCOTTE

Jordskokker efter behov, kogte, småtskårne
30 g smør
30 g hvedemel
1 dl jordskokkraft (kogevandet)
1 dl fløde
2 æg
salt
1 teskefuld persille til drys
30 g reven ost
2 spsk. rasp
30 g smeltet smør

Jordskokkerne skrabes rene, lægges efterhånden i koldt vand, tilsat 1 teskefuld citronsaft eller som husholdningslærerinden anbefaler, 1 tsk. eddike, for at holde den smukke hvide farve. Sættes over ilden i kogende, saltet vand, tilsat citronsaft og koger til de er møre.
Smør og mel bages sammen, spædes med fløden og jordskokkraften (kogevandet) og gives et opkog. Stuvningen skal være som tynd grød. Æggeblommerne samt de småtskårne jordskokker røres i. Der smages til med salt og peber. Tilsidst vendes de stiftpiskede æggehvider i.
Stuvningen fyldes i små, smurte forme, rasp og ost strøes over. Der dryppes med smeltet smør.
Kokotterne steges i ovnen i 1/4 time ved 225 grader.

Servér jordskokker i Cocotte som forret med et glas hvidvin til.

Spise og Rejse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.