tirsdag

Rulletærte (Swiss-Roll)

Rulletærte (swiss-roll), én af mange norske opskrifter, som udkom i 1946 og blev oversat til dansk samme år. Der er mange spændende opskrifter iblandt, bl.a rulletærte (swiss-roll), hvoraf en del ligner vore danske madopskrifter på samme tid. Rulletærte ligner i nogen grad vores roulade - og dog : Her skæres den færdige rulle i skiver, lægges i en form /skål med rund bund. Formen fyldes op med skiverne, hvorimellem fyldes lun gelé, som skal størkne. Efter at være vendt ud af formen er kagen er nu klar til at blive skåret ud påny.
Det er et smukt, nærmest abstrakt syn, med de mange rouladeskiver på overfladen af kagen.

Syltetøj og gelé kan jo kombineres af forskellig syltetøj og frugtgelé efter ens egen smag.

Denne rulletærte er faktisk bedst dagen efter, når den har trukket og så smager den skønt til en kop kaffe. En meget spændende kage, denne gamle sag, når man gerne vil præsentere noget nyt på kaffebordet.


RULLETÆRTE (SWISS-ROLL)

2 æg
100 g sukker
100 g hvedemel
100 g smør
1/2 tsk. bagepulver
2 dråber citronolie
2 spsk. mælk
4 store spsk. syltetøj
frugtgelé efter behov, smeltet

Smør og sukker røres hvidt, tilsættes æggene og hvedemelet, skiftevis, citronolien, mælken og resten af melet, hvori bagepulveret er blandet. En lille aflang pande smøres og belægges med smurt papir, som gerne må gå lidt op ad kanterne. Bred hurtig dejen ud og sæt den i en varm ovn (ca. 210 grader) i 10-15 minutter til kagen er ganske svagt lysebrun. Rulletærten bliver mere porøs og lettere at rulle, hvis den bages hurtigt. Er ovnen ikke varm nok, bliver kagen tør og går let itu, når den rulles sammen.
Pandens størrelse bør være 25x40 med kanter. I mangel af en dertil passende pande, kan man istedet lægge et smurt med smeltet smør lidt stift papir på en bageplade og brede dejen ud. Vend straks kagen ud på et sukkerdrysset papir og påsmør det lunede syltetøj. Rulle hurtigt, men forsigtigt kagen sammen.

Kagen skæres i skiver, lægges i en vædet, sukret form. Står en times tid og der fyldes op med frugtgeléen, som skal være lun. Det er denne fugtighed, som skal få kagen til at holde sammen. Lad stå koldt i nogle timer, - gerne til næste dag, så bliver den allerbedst.
Rulletærte (swiss-roll) bliver afgjort ikke ringere af en klat kold flødeskum til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.