mandag

Kartofler "at ha' og ta' til"

Kartofler "at ha' og ta' til", er endnu en gammel sag fra vor norske husholdningslærerinde. Selv samme husholdningslærerinde var i besiddelse af en kolosal mængde opskrifter, heriblandt kartofler "at ha' og ta' til". Mange af opskrifterne udviklede hun selv ud fra eksperimenter eller efter inspiration fra andre .

Der er både til hverdag og til fest, her er inspiration til en lille praktisk kødløs middag eller om man vil, tilsættes rester af kogt eller stegt kød.

Nu er det jo ikke sådan, at man slavisk behøver at følge disse, ofte meget gamle opskrifter. Brug dem som inspiration, sæt dit eget præg på retten, og kombinér en svunden tid med nutiden.


KARTOFLER "AT HA' OG TA' til"

1 kg kartofler
2 løg
1 spsk. smør
1 spsk. hvedemel
salt
peber
1 spsk. tomatpure`

Kartofler og løg skæres i skiver og koges sammen i ganske lidt vand. Af smør og mel laves en jævning, som spædes med det siede kartoffel- og løgvand, tilsættes krydderier og tomatpureèn. Kan kommes i krukke, dækket med pergamentpapir og kan nu opbevares en uges tid. Ja, det var før køleskabets tid !
Når det skal bruges, lægges kartoffel- og løgmassen i smurt form, saucen hældes over. Sættes i varm ovn, kun til kartoflerne bliver let brune. Har man skinke- eller flæskerester, kan disse, skåret i terninger og let brunede, blandes i kartoffelmassen.

En hjemmesyltet rødbede ville klæde kartofler "at ha' og ta' til".

VELBEKOMME

Spise og Rejse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.