mandag

Appelsintærte

Appelsintærte, af butterdejsbund, belagt med æggecreme, tilsat citron og hvidvin og serveret med appelsinsauce er atter en dejlig opskrift anno 1946 fra vor norske madveninde. Appelsintærte kan nydes til en kop kaffe, men er også fortrinlig som dessert efter et godt måltid mad.


Istedet for hvidvin i cremen kan anvendes stikkelsbærsaft, men som sikkert kun få har på lager i vore dage, hvis de har kogt saften selv.

Butterdejen kan for nemheds skyld købes frossen.

APPELSINTÆRTE

butterdej, lavet af 250 g hvedemel eller (frossen butterdej)

8 æg, æggeblommer + stiftpisket hvide
125 g sukker
2 citroner
1 dl hvidvin eller stikkelsbærsaft
appelsiner samt blodappelsiner

2/3 af butterdejen rulles ud i 1/4 cm tykkelse og skæres rund. Kanten stryges med æg.Resten af butterdejen udrulles til en tyk strimmel, som lægges rundt i kanten af butterdejsbunden. Kanten kruses ved hjælp af en melet kniv (bagsiden af kniven). Pensles med pisket æg og bages gulbrun i varm ovn.

De 8 æggeblommer, sukkeret, saften af citronerne og vinen piskes koldt sammen. Sættes over ilden og røres til det jævner. (Som en creme). Tages fra varmen og røres til det bliver godt afkølet. Tilsæt de stiftpiskede æggehvider. Cremen fyldes i den færdigbagte tærte, strøes med sukker og sættes 5 minutter i ovnen.

Når kagen er kold, belægges den med appelsinstykker, skiftevis almindelig appelsin og blodappelsin.

APPELSINSAUCE

150 g sukker
2 dl vand
3 appelsiner
1 1/2 dl hvidvin 10 g kartoffelmel

Sukker og vand koges i 10 minutter og skummes. Den revne skal af 2 appelsiner, appelsinsaften og vinen tilsættes. Sættes over ilden og gives et opkog. Saucen jævnes med kartoffelmelet, der er udrørt i 2 spsk. koldt vand. Tilsættes saucen under omrøring og gives et opkog.

Servér appelsintærte med appelsinsauce som dessert eller til en glad kop kaffe.Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.