onsdag

Skemad fra mormors barndom

Skemad fra mormors barndom er fra en tid, hvor én af husmoderens vigtigste opgaver var at skaffe den mest sundhedsmæssige kost for færrest mulige penge og samtidig med skemad fra mormors barndom skulle der sørges for, at ingen værdier gik til spilde.
Det var dengang, der var husmødre tid. Hendes arbejde i hus og køkken var ikke alene værdifuldt for den enkelte husholdning, det var værdifuldt for hele samfundet.

Skemad var lig med grød, kogt på vand eller mælk, eller suppe, vælling og lign. som skulle lægge en god bund førend kødretten kom på bordet. Gryn og frugt indgik ofte i disse retter.

Morsomt nok, er flere af nutidens køkkenguruer inde og slå et slag for de gode gryn- og grødretter, øllebrød m.m. til nutidens forbrugere, ofte i en mere moderne version, ikke bare fordi det er gået hen og blevet trendy, men fordi disse gammeldags retter faktisk smager godt og indeholder gode næringsmidler.


Skemad fra mormors barndom kigger vi nærmere på i den kommende tid, - nok så aktuelt, nu efteråret og hermed kulden nærmer sig. Så er det pragtfuldt med en tallerken dampende suppe eller en tallerken velsmagende grød, evt. tilsat nogle af efterårets gode frugter

Brug de gamle retter og byg videre på dem.

Vi behøver ikke 2 retter mad nutildags, det er vi alt for inaktive til, langt de fleste af os. En stor tallerkenfuld suppe eller grød med et næringsrigt indhold er rigeligt til at stille de flestes sult.

VESTINDISK ÆGGEMÆLK

2-3 æggeblommer
2 str. spsk. sukker
1 1/2 liter sødmælk
2 tsk. kartoffelmel
vanilie eller tyndtskåret skal af 1/2 citron
2-3 æggehvider
1/2 dl rom

Æggeblommer og sukker piskes i terrinen i 10 minutter. Melet udrøres i lidt af den kolde mælk. Resten af mælken, vanilien eller citronskallen sættes over og bringes hastigt i kog under stadig omrøring. Gryden løftes af og jævningen tilsættes, hvorefter den skoldhede mælkesuppe lidt efter lidt røres i æggene i terrinen. Smag til med rommen. Hvis der er børn, - erstat rommen med solbærsaft eller anden saft.
Æggehviderne piskes til stift skum og lægges som små boller på æggemælken. Terrinen dækkes med låget og står 5-10 minutter på et lunt sted så skumbollerne kan stivne.

Vestindisk æggemælk er et typisk eksempel på skemad fra mormorms barndom og der serveres i en terrin, såfremt man har en sådan. Ellers anvendes en stor skål af en eller anden slags.

Rejse og Spise

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.