onsdag

BLOMMEMARMELADE

Blommemarmelade og blommechutney, - mængden af modne, lækre blå blommer er et skønt syn i øjeblikket, hvepse og fugle er på "tæerne", så skal vi have noget godt ud af det, skal der plukkes, - og det i dag.

Efteråret er langsomt ved at snige sig ind på os og forrådskamrene skal fyldes op. I går kom de små syltede rødbeder på plads og i dag gældet det blommemarmelade og blommechutney.
Til trods for de to projekter er det umuligt, at anvende alle blommer, så der foræres væk til højre og venstre med håbet om, at andre får øjnene op for den glæde og tilfredsstillelse, det er, at lave tingene fra bunden selv og se hylderne langsomt fyldes op med de lifligste ting til de kommende mørke vinterdage. Det er meget tilfredsstillende ikke at skulle i supermarkedet, hver gang behovet for det søde tilbehør melder sig.


Vi lægger ud med blommemarmelade. Jeg har altid anvendt Den Grønne Syltebog, hvorimod blommechutney efter min mening bliver bedst efter Frøken Jensens Kogebog. Smag og behag er som bekendt forskellig.

BLOMMEMARMELADE

1 1/2 kg blommer
1 dl vand
650 g melis (sukker)
1 lille brev Rød Melatin

De skyllede blommer flækkes, udstenes og koges under låg 10 minutter med vandet. Det meste af sukkeret røres i og koges med10 minutter. Melatin (se vejledning på posen) og resten af sukkeret blandes og drysses fint over frugten under omrøring. Kogetid 2 minutter. Marmeladen hældes op og bindes til.

BLOMMECHUTNEY

100 g rosiner
250 g skalotteløg
1 hylster spansk peber
2 fed hvidløg
1/2 L eddike
1 kg blommer
1 spsk. salt
2 spsk. sukker
1 tsk. stødt ingefær
1/2 tsk. cayennepeber

Rosiner, skalotteløg, spansk peber og hvidløg hakkes fint og koges med eddiken under låg ca. 1 time. Blommerne udstenes og tilsættes sammen med salt, sukker, ingefær og cayennepeber. Kogningen fortsættes, indtil konsistensen er som en lind grød. Chutneyen hældes på glas og tilbindes straks.

I begge tilfælde skylles glassene med Atamon før de fyldes. Atamon kan også iblandes både blommemarmelade og blommechutney i gryden. Dosering står på atamonflasken.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.