fredag

Brunsviger

Brunsviger er en fynsk specialitet. Erindring om barndommens bedste brunsviger i 50erne står tydeligt. Kampen stod mellem to af byens bagere, som hver især kunne bage brunsviger så englene sang og brunsviger er ikke bare brunsviger. For det første skal der være masser af sukkermasse på og den må ikke være hård. Det allervigtigste er imidlertid en masse dybe huller, fyldt med "snask".
Som sagt kunne de to bagere levere varen og om søndagen var køen alenlang til denne delikatesse. Turen hjem gjorde posen med brunsviger aldeles fedtet og den var nærmest gennemsigtig ved hjemkomsten. Af og til sneg der sig også overskårne med. Disse bliver vist udenfor Fyn kaldt for snitter.
Sundt er og var det naturligvis ikke. Min mor var sig ellers meget bevidst om, hvad der blev serveret og forsømte ikke at oplyse om, at maden f.eks. skulle tygges ordentligt med spyt og ikke skylles ned. Det gjorde sig gældende ved alle måltider. Teorien havde baggrund i maden og dennes blanding med enzymer.
Til daglig bestod morgenmaden som regel af ristet brød og hertil altid Dundee orange marmelade.


Nu er det weekend. Lad os skeje ud og bage brunsviger til familien søndag morgen.

BRUNSVIGER

2 1/2 dl mælk (håndvarm)
50 g gær
1/2 tsk. salt
2 spsk. sukker
2 æg
100 g mgr.
ca. 500 g mel

fyld :
150 g mgr.
200 g brun farin
2 spsk. sirup

Smelt mgr. i en kasserolle og tilsæt mælken. Hæld straks i et fad og lad det køle af til det er lunt. Tilsæt gæren og kom sukker, salt og æg i. Kom nu melet i lidt ad gangen og ælt dejen godt. Den skal være spænstig og ret fedtet.
Bred dejen ud i en bradepande med et stykke bagepapir i og gerne lidt op ad siderne for at holde på fyldet.
Hæver 30 minutter. Tænd ovnen på 200 grader.
Varm mgr., farin og sirup i en kasserolle og kog massen op under omrøring.
Lav med fingrene en masse fordybninger i dejen og bred fyldet ud over det hele til et par cm fra kanten. Sørg for, at fyldet kommer ned i hullerne, som skal "soppe" af sukkermasse.
Bages 20-25 minutter nederst i ovnen. Køl af og skær ud i passende stykker.

Nu skulle verdens bedste brunsviger gerne være lavet og en søndag morgen, suppleret med kaffen og avisen, så skal det hele nok gå.

VELBEKOMME OG GOD WEEKEND

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.