torsdag

Gule Ærter

Gule ærter hører til blandt de mere bastante efterårs- og vinterretter af den rigtig gammeldags slags. Tilberedning af gule ærter tager tid, men er en ganske hyggelig syssel på en kold og mørk dag, hvor man gerne vil sætte noget solidt på bordet. - Og anstrengelserne står så rigelig mål med resultatet.
Tilberedningen er reduceret noget i forhold til for 50 år siden. Dengang måtte husmoderen sætte ærterne i blød dagen før, for så tilsidst at koge dem.
I vore dage rækker det, at købe en pakke Møllerens Gule Ærter, som er kogt og klar til at tilsætte, de sidste 5 minutter før retten er færdig. Dette udmærkede, industrielt fremstillede produkt forringer ikke smagen af de gule ærter i forhold til tidligere og selvfølgelig skal man da bruge det i en travl hverdag.Der eksisterer et væld af forskellige opskrifter på gule ærter og mange forskellige opfattelser af, hvorvidt der skal det ene eller det andet stykke kød i og og om der skal suppleres med medisterpølse. Jeg syntes jo, at medisterpølse er et ypperligt supplement til ærterne, og gerne af den hjemmelavede slags. - Igen, det tager tid at fremstille fra bunden.
I retten her er anvendt sprængt nakke. Det kan ligeså godt være et stykke stribet flæsk, et stykke svinekam uden spæk, en sprængt gås eller et helt andet stykke svinekød.

Opskriften her er opskriften på pakken med Møllerens Gule Ærter. For nemheds skyld og fordi, det ikke kan gøres meget bedre. Selv har jeg i årevis brugt denne opskrift.
Her er til 8-10 personer, men ærter er jo allerbedst som andendagsærter og en ret, der tilberedes til flere dage. Så er der også nem mad dagen efter.

GULE ÆRTER

1 kg sprængt nakkekam
1/2 kg medisterpølse
1 pk. møllerens gule ærter
3-5 gulerødder
1/2 selleri
1 persillerod
2-4 porrer
ca. 200 g skalotteløg
1 bundt timian (eller tørret)
suppevisk (selleritop, porreblade og et bundt persille)
skrællede kartofler
lidt salt

Sæt nakkekam og pølsen over. Skum suppen, når det koger. Kogetid 1 1/2-2 timer, pølsen kun20 minutter, hvorefter den tages op. Kom grøntsager, timian og suppevisk i de sidste 20 minutter af kogetiden. Tag kødet op og drys Møllerens Gule Ærter i og rør i suppen, mens den koger endnu 5 minutter. Smag til med salt, fjern timian og suppevisk.
Jeg plejer at koge skrællede kartofler med de sidste 20 minutter og servere dem med i suppen. Nogle foretrækker rugbrød til.
Serveres i dyb tallerken. Skiver af kødet samt sennep serveres på sidetallerken.

VELBEKOMME
Det kan være noget af en prøvelse, at finde frem til en slagter, som fremstiller en medisterpølse, der falder lige i ens smag, men det skulle kunne lade sig gøre efter nogle forsøg.
Imidlertid hører jeg til den gammeldags husmodertype, der stort set altid selv fremstiller min medisterpølse. Her opskriften på min allerbedste medisterpølse. Den vil henimod jul dukke op på min juleside.
Mormors Juleopskrifter

MEDISTERPØLSE

1 1/2 kg skinkekød
2 spsk.salt
1 tsk. peber
1 tsk. allehånde
5 løg i kvarter
ca. 1/2 L vand
5 m svinetarme (fås hos slagteren i supermarkedet)

kødmaskine, hånddrejet eller køkkenmaskine med kødhakker og pølsehorn

Kød og løg køres gennem kødmaskinenen én gang. Tilsættes krydderier og vand og æltes godt sammen. Konsistensen skal være som en lind grød.
Træk tarmene på pølsehornet og fyld fars i maskinen. Kør kødet gennem maskinen, ud i hornet og gennem tarmene.
Hvis det er en køkkenmaskine, anbefales det, at følge instruktionen for fremstilling af pølser.
Bordmodel monteres med de rigtige skiver, drejes rundt og fyldes konstant op med farsen.
Husk at binde tarmene i enderne og lav ikke stykkerne for lange. Det er svært at håndtere. Tilsidst prikkes pølsen med en kødnål.
Medisterpølsen er klar til brug og det, der ikke bruges, skal pakkes til fryseren.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.