onsdag

Stuvet græskar

Stuvet græskar og bagte græskarstrimler er endnu et par opskrifter, offentliggjort omkring 1950, hvor man udover syltning af græskar fandt anden anvendelse af grøntsagen, som oprindelig stammer fra Amerika og Sydamerika. Indianerne dyrkede dem først og der findes et utal af sorter i dag.
I Nordeuropa er der mest tradition for at sylte græskar og det til trods for, der findes mange gode måder at frembringe velsmagende retter med græskar på. Disse to opskrifter var offentliggjort omkring 1950 og er de sidste i denne omgang omkring græskar og deres anvendelse.


Hvilke sorter skal man så vælge ? Her er i hvert fald 3 gode sorter at begynde med :

Butternut, kan købes om vinteren i orientalske butikker. Det er et godt valg med sit faste, orange, velsmagende kød (nærmest nøddeagtig) og få kerner. Butternut egnet sig godt til syltning, stegning, kogning og til at spise rå.

Delica er et lille delikat græskar med en blågrøn skal. Kødet er orange og smager sødt. Velegnet til desserter.

Hokaido er et smukt orange græskar med en sød nøddeagtig smag. Også dette er særdeles velegnet til desserter.

STUVET GRÆSKAR

Græskar høvlet i strimler på groft råkostjern
salt
vand eller suppe
mgr.
mel
hakket dild
eddike
sukker

Kog græskarstrimlerne ikke for møre i lidt vand eller suppe. Tag græskarstrimlerne op og brug vandet i opbagningen. Krydr denne med dild og salt og kog godt igennem. Tilsmag med eddike og lidt sukker. Læg græskarstrimlerne tilbage i stuvningen og server denne til kogt oksekød sammen med kartofler.

BAGTE GRÆSKARSTRIMLER

græskarkød i strimler af fingertykkelse og længde
mel
salt
peber
svinefedt eller olie

Bestrø græskarstykkerne med peber og tril dem i mel. Bages lysebrune i meget hedt fedtstof. Saltes lige før serveringen.

VELBEKOMME

I nogle sydlige lande, dyrkes græskar som oliefrugter. Oliens farve er mørk grøn/brun og balancen mellem enkelt- og flerumættede fedtsyrer er god, samtidig med den er rig på omega 3. God at svitse grøntsager i.
Græskarolie fås kun i meget få specialbutikker i Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.