fredag

Gulerods-pyt fra pejsestuen

Vi skal spise grøntsager, - helst mange af dem. Det hører vi konstant, men ser vi tilbage til 50erne, opfordrede man også dengang folk til at spise grønt, som i sommeropskriften her, hvor Kirsten Hüttemeier opfordrer folk til at skønne på alle de skønne grøntsager, der er fremme.

Mange flere hjem end i dag havde egen køkkenhave og i de hjem stod der mange grøntsagsretter på bordet, man var såkaldt selvforsynende. Derimod var der dengang ikke samme variationer over salatskålen, ej heller som fast tilbehør til middagen. Man kunne godt sætte en skål  revet gulerod på bordet eller andre enkle kreationer i salatskålen, hvis den altså kom på bordet.

Det med at være selvforsynende, er noget, som er ved at komme på mode igen til stor glæde for både sundhed, velsmag og pengepung, efter mange år, hvor alting skulle være græsplæner og ren pryd i haverne.


Opskriften på gulerods-pyt fra pejsestuen er Kirsten Hüttemeirs fra 1957. Den er til 4 personer. Oprindelig er der anvendt nye gulerødder, så prøv at finde nogle fine, ikke alt for grove gulerødder på denne årstid.

GULERODS-PYT FRA PEJSESTUEN

10 - 12 gulerødder, renset og skåret i skiver
1 løg, grofthakket
10 - 12 skiver bacon, klippet i strimler
salt
sukker, et lille nip
lidt vand
smør, smeltet
klippet persille

Fedt gulerødderne godt ind i det smeltede smør, tilsæt resten af ingredienser på nær persillen, rør tingene godt sammen, tilsæt kun så lidt vand, at det hele ikke brænder på. Lad det snurre under tætsiddende låg i ca. 15 minutter, afhængig af, om gulerødderne er nye eller gamle. Gamle gulerødder skal stå længere end nye.
Smag retten til med yderligere salt og sukker om nødvendigt.

Servér gulerods-pyt fra pejsestuen, drysset med persille sammen med groft rugbrød, smør og tykke skiver mild ost.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.