fredag

Hjemmelavet gær

Hjemmelavet gær er ikke noget man går ombord i af sparehensyn. Dertil er gær til bagværk alt for billig. Det er udelukkende af kuriøse grunde, - fordi det er gammeldags og morsomt og så kan vi for alvor prale af, at tingene er lavet fra bunden.


Der er to slags gær, - gær lavet på humle og kartoffelgær.

HJEMMELAVET GÆR

4 liter vand
125 g humle
3/4 kg rugmel
1/4 kg sukker
40 g salt

Vandet og humlen koger 1/2 time, sies og vandet står til det er afkølet. Det sigtede mel, sukker og salt blandes og heri røres vandet lidt efter lidt. Står i 4 dage ved jævn varme og omrøres et par gange dagligt. Opbevares i en træbøtte med tætsiddende låg og sættes i kælderen.
Til 1 liter væske tages 6 skefulde af denne gær. Glem ikke at røre op fra bunden.
Denne gær er særlig anvendelig til kold hævning.

KARTOFFELGÆR

8 mellemstore kartofler, kogte
e spsk. hvedemel
3 spsk. sukker
20 g gær

De kogte kartofler presses i vandet
og når de er halvkolde kommes sukker, mel og gær i. Står 1 time før det kommes i dejen, som så hurtigt hæver.
Kartoffelgæren kan godt tillaves dagen før. Tag 4 - 5 spsk. fra til næste gang der skal bages.
Man bruger 7 g gær til 1 kg mel. Til 3 kg mel kan man klare sig med 55 g kartoffelgær.
Bruges både til franskbrød, julekage m.m.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.