mandag

Farserede tomater med rugbrød

Farserede tomater med rugbrød er en meget gammel måde at spise varme tomater på. Retten kan tilberedes i ovnen eller i en gryde.


FARSEREDE TOMATER MED RUGBRØD

Store, meget faste tomater

fars :
rugbrød udblødt i vand eller suppe
hvidløg knust med salt
merian
peber
hakket persille
hakkede rå eller smørdampede Karl-Johan svampe eller kantareller
1 æg

Ovenpå tomaterne slæres et låg og frugterne udhules ikke for dybt. Fyldet blandes til en nogenlunde halvstiv dej, fyldes i, men der skal være plads til hævningen. Låget lægges på og frugterne stilles på en bradepande eller på et ildfast fad med olie eller smør og steges i ovnen. Kan også steges i en gryde.
Serveres med kartofler.

    HOS CAMILLA PLUM PÅ FUGLEBJERGGAARD

Det handler om tomater, økologiske tomater i et væld af varianter, ca. 25 sorter ialt. - Røde tomater, mørke tomater, gule tomater, lyse tomater. Store tomater, små tomater, ovale tomater, runde tomater og alt det midt imellem.


Det er lørdag og vi går rundt på Fuglebjerggaard sammen med Camilla Plum. Det første, der skal ske er en orientering om dagens program. Det foregår i lysthuset, hvor dagens arrangement afholdes. Vi ruster os til havevandring med en kop kaffe eller et glas hjemmegjort lemonade. På vej til de to store drivhuse, passerer vi et orgie af frodige planter i den enorme, økologiske køkkenhave. Der er pres på gennem drivhusene, thi 40 mennesker igennem samtidig, kræver lidt tålmodighed. - Og undervejs skulle vi jo nødig gå glip af guldkornene, Camilla strør om sig.
Tomater i mange varianter, ligeså chili er her i overflod.


I lysthuset kan det hele prøvesmages, så er det nemt bagefter at vælge sig de sorter ud, som interesserer mest, men det er da svært at vælge, da alle sorter har en ting tilfælles, - nemlig smag. Skal de være søde eller mindre søde ?
Camilla taler sig bramfrit varm og svarer med stor entusiasme på spørgsmål, samtidig med hun deler ud af en enorm viden om tomater og forresten også om basilikum. Hun fortæller, hvorfor tomater, købt i butikkerne, ofte ikke smager af noget. Hvordan man selv tager frø fra en tomat, hvordan man nipper en tomatplante, passer tomatplanter og alle de mange andre praktiske ting, der er at gøre, når der dyrkes tomater om det så er i vindueskarmen, ved husvæggen eller i drivhus.
Der er rig mulighed for at købe frø og planter på stedets økologiske planteskole.

Camilla laver sammen med Niels 2 slags salsa og naturligvis er der smagsprøver af disse og andre egne produkter.

Efter tre begivenhedsrige timer tager vi alle fra Fuglebjerggaard, mættet af indtryk og så har jeg endda ikke omtalt cafeen med hjemmebagt brød, gårdbutikken og den økologiske planteskole. Hunden, missekatten, kattekillingerne og gårdens andre dyr. Det skal opleves.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.