tirsdag

Sveskelommer

Sveskelommer er en ældgammel, ganske anderledes dessert, som jeg fandt i den gamle kogebog.


En masse unge kokke m.fl. gør meget for at udvikle nye spændende madopskrifter, men det er faktisk sjovt at gå på opdagelse efter nogle af de gamle retter, vore forfædre tilberedte og så er de endda ofte både velsmagende og billige at lave.
Måltiderne var generelt noget tungere i tidligere tider, men ofte må der bare en lille drejning til og man har et velsmagende og næringsrigt måltid. Opskriften her på sveskelommer er den originale opskrift.

SVESKELOMMER

Udblødte svesker uden sten

dej :
500 g mel
30 g gær
1/4 L mælk
1-2 æg
lidt salt
125 g sukker
reven citronskal eller stødt kanel
lidt smeltet smør eller mgr.

Gæren, sukkeret, mælken og lidt mel røres til en tynd dej, der hæver i 15 minutter. Derefter iblandes de øvrige sager og det hele æltes til en fast og smidig dej. Den slås til den løsner sig fra grydens vægge. Hæver nu i 1-2 timer. Så udrulles dejen og udstikkes til runde pletter, der belægges efter størrelse med 1-3 svesker. En anden dejplet lægges på, siderne knibes meget godt sammen og disse små lommer hæver igen. De hævede lommer koges i kogende saltvand lidt efter lidt - ikke for mange på en gang - til aller er færdigkogte. (Som regel efter nogle få minutter. Se på uret, tag et stykke op og prøv det). Lommerne drypper af, lægges på et varmt fad og overhældes med rasp, der er brunet i rigeligt smør og de betrøes med sukker. Eller bestrøes bare med sukker og spises med en frugtsauce til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.