tirsdag

Hvidløgssauce

Hvidløgssauce og andre brave retter med hvidløg var skam også på programmet dengang først i 50erne.

Før vi går igang med hvidløgssauce, - så se lige her, hvad man dengang skrev om hvidløgets sundhedsgavnlige egenskaber :  Stor opstandelse i Kolding. Læge Kirstine Nolfi har holdt foredrag i Dansk Kvindesamfund om råkost og folkesundhed og anbefalet at spise hvidløg. Det er vejen til sundhed. Forskellige sygdomme forsvinder, når man begynder at spise hvidløg. Og nu sutter de altså for fuld kraft i Kolding.
Man så i et blad, at tandlægen vendte hovedet bort fra en patient. Han var ved at gå til i hvidløgslugt. Barbersvenden holdt sig for næsen og vekslede forstående blikke med mester, som stod i begreb med at sæbe en Nolfi-tilhænger ind. Ja, selv den unge kone værgede fra, da hendes hvidløgstinkende mand ville give hende et godnatkys. KOLDING VAR I OPRØR.

Fejlen var, at doktor Nolfi anbefalede sine troende tilhængere, at de skulle sutte på hvidløget. De må heller ikke bides.
I alle sydlige lande var hvidløg også dengang et folkesundhedsmiddel. Man fik hvidløgsdråber for forskellige sygdomme, man spiste hvidløg for at undgå tyfus, man tog dem mod orm og åreforkalkning og så smagte og smager de stadig pragtfuldt i megen mad.


Et gammelt råd fra dengang lyder : Lugter De engang for meget af hvidløg, så skyl munden med en slurk rå mælk, det hjælper som regel med det samme.
- Og en gammel hovedregel lyder : Hvidløg skal altid snittes meget fint og bestrøes med salt. Derefter trykker man med kniven løgene og saltet sammen til en masse, akkurat som en creme.

Efter al den hvidløgssnak vil vi gå igang med opskriften på hvidløgssauce. Den kan spises til al slags kogt kød og æg. Jeg kan nu nok komme i tanke om andre ting, denne sauce vil være velegnet til. Prøv selv !

HVIDLØGSSAUCE

30 g smør
30 g mel
1-2 fed hvidløg
salt
4 dl vand eller brun suppe eller suppe af kødekstrakt
peber
10-20 g smør

Af 30 g smør og melet laves en opbagning, hvidløgscremen tilsættes og svitses lidt. Så overhældes det hele med væsken, krydres efter behag, koges godt igennem og gnides gennem en sigte. Før serveringen røres 10-20 g smør i. Smørret kan udelades.
Når der står gnides gennem en sigte, er det lidt nemmere i vore dage, blot at anvende en stavblender.

GOD APPETIT

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.