torsdag

LAGKAGE

Det handler om lagkage. Når det kommer til den søde tand, er lagkagen svær at komme udenom. Denne, den dag i dag, højt elskede kaloriebombe, som de fleste af os har et eller andet forhold til.
Med billedet af gårdsdagens cafébesøg på nethinden, står tydeligt kaffedrikkende kunder ved de små hyggelige borde og stort set alle bevæbnet med en theske i hånden og et stort stykke flødeskumslagkage af en anselig højde på kagetallerkenen. Nogle enkelte har valgt den brune version og nogle få sætter tænderne i marengslagkagen. Det er tydligvis den hvide flødeskumslagkage, lagt sammen med 3 lagkagebunde og masser af flødeskum, iblandet forskellige stykker syltet frugt, der virkelig rækkes over disken. Folk ser aldeles salige ud og ingen tænker vist på at tælle kalorier under seancen.
Caféen er skam også kendt for sine lagkager, der trækker folk til fra store dele af Fyn. Det er et yndet sted, at indtage sin eftermiddagskaffe .........og indrømmet, folk på 50+ er i overtal.

Dengang i 50erne, spiste man sandelig også lagkage, når der var den mindste anledning. Min største erindring om lagkage er fødselsdagslagkagen med lys i, som fødselaren havde æren af at puste ud, serveret efter bollerne og brunsvigermanden til diverse børnefødselsdage. Disse lagkager var ofte dækket med hvid glasur og drysset med kulørt krymmel. Fyldet bestod som regel af en vaniliecreme og syltetøj.


I vore dage, er der fantastisk mange lækre opskrifter på lagkager, som er helt uimodståelige. Ugebladene bringer jævnligt opskrifter på disse, samtidig med, at det går fra mund til mund. Derfor denne helt, klassiske fødselsdagslagkage, som børn i 50erne og 60erne fik den serveret ved børnefødselsdage. Den er enkel og syner måske ikke af meget ved siden af de overdådige lagkager, der serveres i dag, men den bringer minder.
Bundene kan købes færdige i ethvert supermarked, men vi kan også hurtigt bage dem selv.

LAGKAGE

bunde (3 stk.)
3 æg
125 g sukker
2 spsk. vand
1/2 tsk. hjortetaksalt
50 g mel
70 g kartoffelmel

Pisk de hele æg godt. Tilsæt sukkeret lidt efter lidt og pisk videre, indtil dejen er skummende og let. Tilsæt vandet. Sigt hjortetaksalt og de to slags mel sammen og vend dem derefter forsigtigt i dejen.
Dejen bages i tre bunde på bagepapir eller i lagkageforme, som skal være smurt godt. Bages 6 minutter ved 225 grader.

creme
2 æg
2 spsk. sukker
2 1/2 - 3 tsk. mel eller maizena
2 1/2 dl mælk
1/4 stang vanilie eller 1 tsk. vaniliesukker

Pisk æggene godt med sukkeret og pisk melet i. Bland med den kolde mælk og vanilien. Bring cremen i kog under piskning og lad den koge godt igennem. Rør af og til i cremen under afkølingen. Den skal være helt kold ved brug.

syltetøj
flormelis
lidt kogende vand
kagekrymmel

Læg lagkagebundene sammen med et lag syltetøj og et lag kagecreme mellem hvert lag. Rør en glasur af flormelis og kogende vand. Vær varsom med vandet, der skal næsten ingenting til i forhold til mængden af flormelis ! Regn med ihvert fald 1/2 pakke flormelis. Smør hurtigt glasuren over lagkagen og drys straks med krymmel som pynt, før glasuren størkner.
Ikke ekstravagant, men præcis sådan som mange, der var barn i 50erne og 60erne husker en lagkage set med barneøjne.

"Conditori La Glace i Skoubogade, København har et ordsprog som siger :
Kager, kunst og kærlighed kvæler al besværlighed."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.