søndag

GRÆSKAR

Græskar, hvis sæson i Danmark er august-december, er i familie med agurk, melon og squash findes i snart alle størrelser, faconer og farver. Græskar er rig på kalium og folat.
Når der skal vælges græskar er det klogt at se efter, det er et tungt og fast græskar med en hård skal og så skal det selvfølgelig være modent.
Græskar anvendes ikke blot som syltet, men også som mos og kan med fordel bruges i gryderetter og supper og så i mere ukendte gamle retter.

Græskar hører til de grøntsager, som har et stort indhold af carotenoider, bl.a. betacaroten. Videnskabelige undersøgelser har vist, at denne form for caroten øger immunforsvaret mod både bakterie- og virusinfektioner. Desuden har græskar en gavnlig virkning på kræft, hjerteanfald og grå stær. Det kan da kaldes en sidegevinst til nogle ellers interessante retter af denne gamle, lidt beskedne grøntsag, der ikke i sig selv smager af vanvittig meget. Derfor må den også krydres godt.
Skal der derudover nævnes en speciel anledning. der serveres græskarmos, må det være i den amerikanske pumpkin pie, der traditionelt nydes på Thanksgiving Day og i julen i USA.


Vi lægger ud med 2 oldgamle retter af græskar, som paverne meget gerne spiste i det 16. århundrede, nemlig græskarmos, som er en særdeles velegnet ledsager til al slags kogt og spræng kød og såmænd da også til stegt.

GRÆSKARMOS I

kød af et meget modent græskar
lidt sødmælk
en lille bitte smule salt
lidt sukker
revet ingefær
lidt kardemomme eller vanilie

Græskarkødet dampes med lidt mælk til det er mørt og gnides drefter gennem en sigte. Så tilsættes salt, sukker og krydderier.
Spises til kogt, sprængt kød.

GRÆSKARMOS II

modent kød af et græskar
kraftig oksekød eller kødsuppe
lidt smør
hakket persille
en anelse hvidløg knust med salt
peber
eller : hakket persille, hakket kørvel eller karse, hakket skalotteløg, ingefærpulver og salt

Græskarkødet skæres i små stykker, tilsættes en klat smør og lidt suppe, krydderierne, salt og koges møre. Så gnides det hele gennem en sigte.
Spises til al slags kogt kød.

VELBEKOMME

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.