torsdag

Melon-ferskensalat

Melon-ferskensalat er en rigtig lille lækkerbidsken. I 50erne serveredes den som en delikat forret til en bedre middag. Det går da sandelig også an i vore dage. Ellers kan den nydes solo en varm dag, hvor man trænger til noget læskende. Melon-ferskensalat kan sagtens laves i god tid, da den skal serveres iskold fra køleskabet.


Tidligere, før køleskabet kom til, klarede man sig med et isskab. Der blev hentet store isbokke på ismejeriet eller hos fiskehuset på havnen. Blokken blev anbragt i en beholder i skabet og for hver gang lågen blev åbnet, smeltede lidt af isen så det var med at tænke sig om, før man åbnede.
Det var et sidespring - blot for at sandsynliggøre, at muligheden for også dengang at kunne servere iskolde ting fra køkkenet eksisterede.

MELON-FERSKENSALAT

1/2 kg ferskner (500g)
melonsnitter
sukker efter behag
1/8 L hvidvin

1/4 kg (250g) af fersknerne skæres i skiver, den anden del presses gennem en sigte og blandes med vinen og sukkeret. Melonskiverne skæres i terninger. I en glasskål lægges ferskenskiverne og melonterningerne og overhældes med ferskenvincremen. Stilles meget koldt. Også melonterninger, hindbær, sukker og sherry brandy som salat smager udmærket.

Hvilken type melon der foretrækkes til melon-ferskensalat er en smagssag. De kan alle bruges. Den store import af meloner fra det sydlige Europa - og især fra Spanien og Israel giver nogle muligheder med Cantalupe-melonen og netmelonen som sikre vindere. Honeydew-melonen, der blev udviklet i Californien i begyndelsen af 1900-tallet og frembragt i Israel i 1960'erne er navngivet efter Ha-Ogen kibbutzen. En nyere sort er galia-melonen, som er noget større end Ogen.

se også hvordan en moderne melonsalat tilberedes her

I mellemkrigstiden var danskerne blandt dem, der spiste flest meloner i Nordeuropa og for handelsgartnerne blev melonen en værdifuld vare, der i højsæsonen afløste jordbærrene.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.