fredag

FORENDE

Forende fra grisen = en større pakke svinekød, der kan tilberedes mange gode måltider af. Udskæringerne er ikke de dyreste stykker på grisen og det er slet ikke nødvendigt for at tilberede et godt og velsmagende måltid mad og så er det som oftest et sådant måltid, tilberedt med kærlighed, der smager allerbedst.

Kiloprisen for sådan en forende ligger i den absolut lave ende, sammenlignet med de dyrere udskæringer i butikkernes kølemontre. Ikke nok med prisen er lav. Ofrer man nogle timer på at udskære, forberede, tilberede og pakke sådan en forende til fryseren, kommer den investering i tid mangefold tilbage igen i form af nem mad i det daglige og en besparelse på husholdningsbudgettet, når der ikke klatkøbes fra dag til dag.
Her er med andre ord både tid og penge at hente og så er det nemt at lave en madplan, når man ved, hvad der er i huset.

En hel forende vejer fra ca. 7-12 kg, alt afhængig af grisens vægt og hvor meget slagteren har puttet i pakken. Kiloprisen svinger fra sted til sted, men et godt køb er, når prisen er under 20 kr. pr. kilo.

FORENDE FRA GRISEN


En forende består af følgende :


Nakkekød
Slag
Bovkød med ben
1 snitte
1 skank
Forendeben
Ben

Nakkekød kan f.eks anvendes  sådan :

Nakkestykket ridses med svær til en meget stor nakkesteg
Det halve skæres til nakkekoteletter og resten ridses til en flæskesteg
Hel nakkestykket skæres ud til nakkekoteletter
Hele nakkestykket koges til sylte
Sprængt nakke - Kog en saltlage af 1 del salt og 2 dele vand. Køl lagen helt af og læg nakkekammen heri ca. 1 1/2 døgn. Er nu klar til at koge i letsaltet vand.

Slag

Rullepølse. Krydres med salt, peber, allehånde og løg og snøres til en rullepølse. Brug bomuldsgarn.
Rullesteg. Krydres med salt og peber og rulles med svesker og æbler. Brug bomuldsgarn.

Bovkød

Skæres i tern til diverse sammenkogte retter
Skæres ud og hakkes til diverse farsretter
Skæres ud, hakkes og bruges til at lave medisterpølse
Bovsteg med svær.
Benene, der skæres fra, kan bruges sammen med skanken, kogt til en kødsuppe

Snitte

Renses for halskirtler og hakkes sammen med bovkød.

Skank

Sprængt svineskank
Ølbraiseret svineskank
Grydeskank
Skank, kogt til en kødsuppe sammen med ben fra boven.
Kødsuppen bruges til aspargessuppe og blomkålsuppe

Div. ben

Anvendes bedst sammen med skanken

Spæk

Vælger man at skære nakkestykket ud til nakkekoteletter, bliver der en del spæk med svær tilovers.
Skær sværen fra og spækket i tern. Salt disse nogle timer i en plastikpose med salt drysset ved. Ryst posen.
Spæktern kan lægges i fryseren og tages op til kartoffelgrød og æbleflæsk. Steg flæsket helt tørt og sprødt, fri for fedt. Spæk skal ikke ligge i fryseren længere end 3 måneder, da det nemt bliver harsk.

Falder valget på, at hakke bovkødet, kan der f.eks. formes forloren hare med det samme (husk at have noget røget spæk parat), der kan formes karbonader og laves en stor portion frikadeller med det samme. Tingene kan jo varieres i forhold til det, husstanden holder mest af. - Og så er det her kun forslag. Du har måske nogle helt andre favoritretter.

Vælg selv, hvordan forenden skal anvendes og pak så pakker til fryseren, der svarer til familiens behov pr. måltid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.