torsdag

GULLASCH

Gullasch, som vi kender den med gulerødder i, serveret med en rigtig hjemmegjort kartoffelmos til er en skøn spise og alene det, at der kan laves til et par dage, gør det hele endnu bedre ... men, men, men, - en ægte gullasch er det jo ikke. Den ægte gullasch har sin oprindelse blandt kvæghyrder i Ungarn.
Hyrderne tilberedte den over åbent ild i store kobberkedler. Der blev groftsnittet en mængde løg, hvidløg blev tilsat sammen med oksekød i store terninger, salt, skarp paprika, kommen og merian . Inden der blev lagt låg på, hældtes vand på, så det lige dækkede. Det kogte i timevis til alt var mørt og solen var ved at gå ned. Dette er stamfaderen til al verdens gullaschretter.


I danmark, hvor både kulør og gulerødder har indpas i retten, kalder vi det også gullasch, medens det i virkeligheden er en slags ragout. Rigtig gullash består af kød, løg, fedtstof, vand, mild paprika, kommen og merian.

ÆGTE GULLASCH

Løget brunes i fedtstof sammen med oksekød i store tern. Hæld så meget vand på, at det dækker, kom krydderierne i og læg låg på. Småsimrer i ca. 2 timer.
Retten kan tilsættes tomatpuré og fløde.

Man må prøve sig frem i forhold til mængden af kød, mgr., vand og krydderier.

ZIGØJNERGULLASCH

Gullasch lavet af oksekød i tern, krydderier, tomatpuré og fløde.

GULLASCH
som jeg laver den

600 g skært oksekød i tern
1 snittet løg
6-8 gulerødder i skiver
mgr.
vand
kulør
salt
peber

Brun kødet i en stegegryde og tag løget med den sidste tid af stegningen. Hæld vand ved så det lige dækker og drys krydderier og salt ved. Lad småsimre et par timer. Kog imedens gulerødderne møre i en kasserolle og tilsæt disse til retten umiddelbart lige før kødet er mørt. Kom lidt jævning på, tilsæt kulør og justér smagen med salt og peber.

Gullasch serveres med en god hjemmegjort kartoffelmos til.

VELBEKOMME

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.