søndag

Javanesisk Rijsttafel

Javanesisk Rijsttafel gik der mode i at servere i hjemmene midt i 50 erne og hvorfor ikke lave det så tæt op ad den originale ret som muligt, sagde man dengang. Godt nok hører der mange og særdeles fremmedartede krydderier til efter datidens formåen, men også i dag må man eksperimentere sig frem til, hvor mange krydderier, der skal til, når rijsttaflet er beregnet for danske ganer.


Skal man for alvor nyde javanesisk rijsttafel, som man gør det på Java, skal bordet ikke være højere end 10-15 cm, gæsterne skal sidde på sivmåtter, og få samtalen ud af de vante folder ved at at tale om de fremmede sæder og skikke, andre folkeslag og smukke stedere rundt i verden.
Man skal hverken spise med kniv, gaffel, ske, eller med pinde som kineserne. - Næ, på Java tager man med fingrene, ruller maden i små kugler i hånden og kaster yndefuldt hver kugle ind i sin mund. Man har jo lov at øve sig.


Ingen tvivl om, at et sådant rijsttafel har været yderst eksotisk dengang for 55 år siden, for slet ikke at tale om, hvor vanskeligt, det har været, at finde frem til de foreslåede ingredienser i butikkerne.
I dag går det nemmere og vi kan ta´det mere roligt. Det meste fra ingredienslisten lader sig fremskaffe i et velassorteret supermarked i dag.

JAVANESISK RIJSTTAFEL

skåle med :
dampende løse ris
parteret stegt kød eller fjerkræ
rosiner
syltede rødbeder
fine ærter
halve hårdkogte æg
kardemomme
citron
syltede kirsebær
friske bananskiver
hakkede svitsede løg
svitsede porreringe
krabbekød
kokosmel
mango chutney
tørrede, hakkede rejer
grønne peberringe
syltede piementos
chilipeber
ostindisk karry
stærk sauce med rød peber i
aubergine i skiver, ristet
hvidløgssalt

Fjerkræ eller kød parteres og grydesteges i smør og fløde. Tag lidt af skyen fra og smag den til med nogle spændende krydderier.

De tørrede rejer ristes på panden i olie eller smør. Sagomelsflager med finthakede rejer (poek oedang, fås i orientalske delikatesseforretninger ) og forskellige krydderier dumpes i den hede olie, så de bliver store og lette.


Der skal bruges masser af små skåle til opdækningen ved Javaesisk Rijsttafel, men kopper og asietter kan supplere.

Det forlyder ikke, hvad man drak til dette, men mon ikke kold hvidvin, risvin eller øl går an ?

VELBEKOMME

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.