søndag

Kirstens Glasbøffer

Hakket kød, var i min barndom, d.v.s. i 50erne, som regel lig med frikadeller, karbonade, hakkebøf, kødrand, hvidkålsrouletter, boller i karry eller selleri og mere af samme slags. Det var også god, velsmagende hverdagskost, hvorimod søndagen var helliget stege af forskellig slags.

Sidst i halvtredserne, hvor kvinderne var begyndt at vandre på arbejdsmarkedet, spiste man stadig de traditionelle billige middagsretter af hakket kød på hverdage. Kirsten Hüttemeier, der var den tids TV kok, blot var det i ugebladene hun huserede, ville gerne hjælpe husmødrene med, at lave mere spændende mad af kødet og gerne i kombination med grøntsager.

- Og det hele lå lige for. Slagteriernes Gris på gaffel kampagne bombarderede kvinderne med en ny måde, at spise og tilberede gris på i ugeblade, hos slagteren gennem opskrifter og ved demonstrationer.

Hüttemeier fulgte trop og her er et af hendes forslag til, at få lidt fest over det hakkede kød, som hun mente, slet ikke behøvede at være trist. Navnet gav hun retten, fordi bøfferne altid skal serveres i et ildfast fad eller kasserolle.


Opskriften er til 4 personer

KIRSTENS GLASBØFFER

500 g hakket kalv- og flæskekød
1 æg
salt
peber
fedtstof til stegning
3 mellemstore løg
1 revet æble
kogte, pillede kartofler

Kødet røres op med salt, peber og ægget, formes med melede hænder til 8 kugler, der hakkes flade med en kniv. Brunes i fedtstoffet, krydres igen og lægges i et ildfast fad med løgskiverne, der er vendt i fedtstof på panden, sammen med det revne æble.  Løgene skal kun lige være gyldne. Kogte, faste kartofler skæres i skiver, lægges over og skyen fra panden hældes ved. Under et meget tætsluttende låg damper det hele mørt og gennemvarmt.

Servér Kirstens glasbøffer lige fra glasfadet og med en frisk og god salat til.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.