lørdag

Praktisk middag, når svigermor kommer på besøg

De unge husmødre tilbage i 50erne, havde det måske ikke helt nemt, når svigermor skulle komme til middag. Præstationsangst for om tingene nu ville lykkes, samtidig med svigermors skarpe blik, kritisk rettet mod bordet og navnlig det, der kom på bordet. Det kunne nok bringe sveden frem på panden og ta pippet fra enhver ung husmoder.
Men der var hjælp at hente.Husholdningslærerinden og madskribenten Kirsten Hüttemeier tog hånd om husmødrene, unge som ældre og hjalp dem sikkert i havn.

Her er en nem middag, som den kunne se ud, bestående af 3 retter og så var der den fordel, at tingene kunne tilberedes dagen før, om ønsket. Det gav mere ro, når det virkelig gjalt.

Opskrifterne er til 4 personer


PRAKTISK MIDDAG, NÅR SVIGERMOR KOMMER PÅ BESØG

Forret - Rissalat på brød
Hovedret - Marineret svinekam med grøntsager
Dessert - Bjælkehyttens æblekage

RISSALAT PÅ BRØD

1 stor kaffekop ris
1 1/2 stor kaffekop vand
1 spsk. smør
2 spsk. tomatketchup
evt. mango-chutney
1 ds. rejer (eller frosne)
1 tomat
persille
ristet brød

Dagen før tilberedes følgende : Ris og vand koges i 10 - 12 minutter, hvorefter smør, tomatketchup og evt. hakket mango-chutney tilsættes. Risene trækker videre i 10 minutter og står i gryden til næste dag.
Så lunes rissalaten, smages til evt. med salt og paprika, heri hældes rejerne.

Servér rissalat på ristet brød som forret.

MARINERET SVINEKAM

1 kg svinekam
salt
puddersukker
pulveriseret sennep
paprika
1 revet, råt løg
fedtstof til stegning
kogende vand
chalotteløg
tomatketchup
smør
fløde
meljævning
kulør til saucen

Kødet gnides med salt, sukker, sennep, paprika og løg.Trækker på et koldt sted 2 dage før det skal bruges. Dagen før brunes stegen i mgr., kogende vand hældes ved sammen med 10 hele chalotteløg, meget ketchup og kødet steger mørt under låg i ca. 1 1/2 time.
Når middagen skal serveres, varmes stegen og skyen, saucen laves med smør, fløde og jævning. tilsæt evt. kulør.

Servér marineret svinekam med dåsegrøntsager, der varmes i dåserne (i vore dage vil vi nok foretrække friske grøntsager og bruge lidt ekstra tid på det).

BJÆLKEHYTTENS ÆBLEKAGE

8 velsmagende æbler
citron
sukker lidt vand

creme af :
2 æggeblommer
3 spsk. sukker
vanilie
2 toptskfuld mel
2 dl mælk eller fløde
rasp
hindbærsyltetøj
1 dl piskefløde

Dagen før tilberedes : Æblerne skrælles, skæres i både, uden kernehus og damper møre i citron, lidt vand og sukker efter smag. Lægges derefter lagvis med cremen i et ildfast fad. Til cremen piskes æggeblommer, sukker, mel og vanilie sammen, tilsættes mælken og det hele koges op.
Det øverste lag skal være æbler, der drysses med rasp.

Ved servering, lunes æblekagen i ovnen ved 225 grader i 10 minutter. Den serveres med syltetøj og flødeskum.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.